• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK protiv emitovanja neprimjerenih priloga

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da se PIK protivi prikazivanju neprimjerenih priloga u programima javnih emitera u BiH.

 PIK protiv emitovanja neprimjerenih priloga  Izvor: MONDO

"Lično sam to komentarisao i rekao da je neprihvatljivo. Međutim, UO PIK-a smatra da se ne treba baviti pojedinačnim slučajevima", rekao je Incko novinarima odgovarajući na pitanje zašto Upravni odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) nije osudio emitovanje priloga na Federalnoj televiziji u kojim su predstavnici vlasti Republike Srpske prikazani kao pripadnici Trećeg rajha.

Upravni odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) smatra da se Regulatorna agencija za komunikacije mora baviti pitanjem neprimjerenih priloga na javnim emiterima, koji podstrekuju vjersku i nacionalnu mržnju.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izrazio je žaljenje što je Federalna televizija, kao javni emiter, nedavno cjelokupan politički establišment Republike Srpske (RS), kao i predstavnike RS na nivou BiH poistovjetila sa Trećim rajhom i što je izostalo bilo kakvo javno reagovanje PIK-a.

"Promptnost reagovanja PIK-a na zakonodavno uobličavanje referenduma i građanske inicijative u RS najblaže rečeno govori o dvostrukim standardima. Cijenim da ni danas nije kasno da PIK pošalje jasnu poruku šta podrazumjeva pod slobodom medija", rekao je Špirić u Sarajevu, obraćajući se na sjednici PIK-a.

FTV je 8. februara u magazinu "60 minuta" prikazala video-klip sa "Jutjuba" pod nazivmo "Vidimo se u Bileći", koji je ponovo emitovan i narednog dana u večernjem dnevniku.

Sporni snimak naišao na oštre kritike javnosti u BiH, uključujići i ombudsmane BiH. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH nije kaznila FTV, već je zatražila od rukovodstva ove medijske kuće da ispita cijeli slučaj i preduzme potrebne mjere.

Slična zloupotreba simbola fašizma na Srpskoj radio-televiziji (SRT) 1997. godine bila je direktan povod za uvođenje međunarodne supervizije i korjenite promjene u ovoj medijskoj kući, uključujući i promjenu njenog naziva u RTRS. Srpska radio-televizija tada je emitovala spot "Lili Marlen" sa aluzijama na tadašnju predsjednicu RS Biljanu Plavšić i snage SFOR-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE