• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od povećanja akciza!

Autori mondo.ba Autori SRNA

Poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH ponovo oborili set zakona u kojima se predviđalo povećanje akciza na gorivo u BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet, koja nije prihvatila principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čime je ovaj set zakona oboren.

Izvještaj je usvojen sa 21 glasom ''za'' i 14 glasova ''protiv''.

Protiv su glasali poslanici Stranke demokratske akcije, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Saveza za bolju budućnosti i Hrvatske demokratske zajednice, a ''za'' negativni izvještaj, a protiv akciza glasali su poslanici Saveza za promjene, Demokratskog fronta, Socijaldemokratske partije, A - Stranke demokratske akcije, Bosansko-patriotske stranke Sefer Halilović, Hrvatske demokratske zajednice 1990 i novoosnovanog Kluba nezavisnih poslanika.

Kako javlja N1, Šemsudin Mehmedović, ''ukoreni'', ali ne i isključeni član SDA, danas je bio suzdržan.

Izmjenama Zakona o akcizama u BiH, akcize za gorivo povećale bi se za 15 feninga po litru, dok se izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda propisuje da se prihodi od povećanih akciza izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.

Savjet ministara BiH ima opciju da ponovo dostavi prijedlog zakona koji bi onda išao u novu proceduru razmatranja.

Prije glasanja poslanicima u PS BiH obratio se Denis Zvizdić, predsjedavjaući Savjeta ministara BiH koji je rekao su spekulacije oko "krpljenja rupa u budžetu" novcem od povećanih akciza i kredita MMF, neutemeljene i apsolutno netačne.

On je ponovoio ono što je izjavio već nekoliko puta: da bi novac od akciza išao isključivo za gradnju puteva i cesta. "Ako ne usvoji nove akcize, BiH gubi mogućnost jedne milijarde evra kredita po povoljnim kamatnim stopama koje ne prelaze 2 posto," objasnio je Zvizdić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banjaluka

Samo vi smanjite svoje plate,dodatke za odvojeni život,telefon,reprezentacije,kupovinu novih skupih auta i Bog te pito kojekakvih primanja i biće para ko pljeve i bez kredita.Vi državni službenici ste rakrana ove države.

Gz

I jedni i drugi bore se do poslednjeg Srbina Hrvata i Bosnjaka za svoje fotelje. Dali smo mi bas toliko glup narod?

Pff

Pa koliko ce puta stavljati taj zakon u proceduru, to je pravi sex na gradjanima, mozda dok ga ne usvoje... kakvi dzabalebarosi, svaka cast ovima sto su to oborili.

xxx

Ko ce lopovima nadavati

Nebitno

Dobro je da nije doslo do povecanja akciza jedva se prezivljava i bez toga ali nazalost ipak ce na kraju progurati zakon nemogu oni bez tih silnih miliona od mmf-a treba zakrpiti sve budzetske rupe i isfinansirati sve njihove hirove

MONDO REPORTAŽE