• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije na hapšenje Ejupa Ganića

Britanska policija potvrdila da je Ejup Ganić uhapšen. Stižu prve reakcije.

 Reakcije na hapšenje Ejupa Ganića Izvor: MONDO

Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić je uhapšen, izjavio je ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam.

"Njegovo hapšenje rezultat je inicijalnog zahtjeva Srbije o izručenju. Ganić će se uskoro pojaviti pred Osnovnim sudom Vestministera gdje će mu biti izneseni navodi protiv njega", rekao je Tejtam.

Britanski ambasador u Sarajevu naglasio je da ne bi bilo odgovarajuće da daje više komentara o tom pitanju.

"Želim da naglasim da ovaj korak na bilo koji način ne predstavlja diplomatsku ili političku izjavu britanske Vlade, niti bilo koji stav Vlade u vezi sa prošlošću. Ovaj korak je ispunjavanje pravnih obaveza vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu u skladu sa zakonima", dodao je Tejtam.

Koordionator Tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje krivičnog djela ratnog zločina Simo Tuševljak smatra da hapšenje Ejupa Ganića u Londonu pokazuje da i naredbodavci krivičnog djela ratnog zločina počinjenog nad srpskim narodom u BiH više nigdje nisu sigurni i da se nigdje ne mogu sakriti.

"MUP RS i Vlada RS i dalje će insistirati da se svi oni koji su počinili ratni zločin nad Srbima u BiH uhapse i procesuiraju, ma gdje se trenutno nalazili", rekao je Tuševljak Srni, komentarišući hapšenje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

Tuševljak je podsjetio da je MUP RS podnio nadležnom tužilaštvu više od 1.700 stranica službenih izvještaja za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu gdje je dokazano da je zločin počinjen, a u kojima se Ganić navodi kao prvoosumnjičeni za te zločine.

"Znamo da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije takođe radi na tom predmetu i da je raspisalo 19 Interpolovih potjernica protiv lica iz BiH za ovaj zločin, a poznato nam je i da Tužilaštvo BiH provodi istragu u vezi sa Dobrovoljačkom", istakao je Tuševljak.

On kaže da je sasvim svejedno da li će Ganić za ratne zločine u Dobrovoljačkoj nad pripadnicima JNA odgovarati u BiH, Srbiji ili bilo kojoj drugoj državi u svijetu koja je spremna da procesuira ova krivična djela.

Portparol Ambasade Velike Britanije u BiH Biljana Ristović rekla je da će Ganić biti izveden pred Osnovni sud gdje će mu biti predočeni navodi koji mu se stavljaju na teret.

Ona je istakla de će se Ganić pred Sudom izjasniti o navodima koji mu se stavljaju na teret i da li se slaže sa izručenjem, nakon čega će Sud donijeti odluku da li da odredi njegovo puštanje uz kauciju.

Ganić je u petak, 26. februara, zadržan na aerodromu u Londonu, ali je ubrzo i pušten.

Ganić je demantovao tvrdnje da je zadržan po Interpolovoj potjernici iz Srbije, navodeći da je na aerodromu "čekao prtljag".

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić apelovao je na vlasti Velike Britanije da Srbiji odmah, bez dodatnih uslovljavanja, izruče ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koji, kako je naveo, mora da odgovara za teške zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

"Hapšenjem Ganića očito je da je međunarodna zajednica konačno shvatila da je došlo vrijeme da se procesuiraju i ratni zločini počinjeni nad Srbima u BiH i da se odgovorni moraju privesti licu pravde", rekao je Dukić Srni, reagujući na hapšenje Ganića u Londonu.

Dukić je rekao da srpski logoraši žive u nadi da će se vojni i politički vrh bivše Republike BiH uskoro naći pred licem pravde i odgovarati za stravične zločine počinjene nad srpskim narodom u BiH.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović smatra da hapšenje Ejupa Ganića u Londonu pokazuje da će pravda na kraju stići sve počinioce i naredbodavce ratnih zločina počinjenih nad Srbima, bez obzira gdje se oni trenutno nalaze.

"Hapšenje Ganića potvrđuje da je Srbija ozbiljna u primjeni svog zakona koji joj omogućava da procesuira ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije i ovo je na neki način signal Tužilaštvu BiH da radi svoj posao i da prizna jurisdikciju Tužilaštva Srbije u ovom slučaju", rekao je Velimirović Srni, reagujući na hapšenje Ganića.

Velimirović je izrazio čuđenje zbog zalaganja bošnjačkog političkog rukovodstva za oslobađanje Ganića , koje je čak u te svrhe formiralo i nekakav krizni štab.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz pozdravio je hapšenje bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića u Londonu i izrazio nadu da će time početi dokazivanje konačne istine o ratnim dešavanjima i stradanju srpskog naroda na prostoru BiH.

"Hapšenje Ganića pokazuje da se isplatilo nastojanje nevladinog sektora u RS da dokaže svjetskoj javnosti da su se u BiH desili događaji koji su bili uvertira izbijanja rata u BiH", rekao je Ćurguz Srni, reagujući na hapšenje Ganića.

Ćurguz je rekao da je Ganić bio jedan od direktnih subjekata tih događanja, kao što je Dobrovoljačka ulica u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da se slučaju hapšenja Ejupa Ganića treba pristupiti u smislu izvršavanja pravde, ali da se i u ovom, kao i nekim ranijim slučajevima, "cijela stvar, nažalost, pokušava prenijeti na teren politike".

"Ovo hapšenje pokazuje da međunarodni sistem saradnje policijskih i pravosudnih organa u Evropi funkcioniše i da je riječ o pravosudnim standardima od kojih niko ne može biti izuzet ili zaštićen", naglasio je Radmanović.

Iz Radmanovićevog kabineta Srni je saopšteno da stav kabineta o osumnjičenima za ratne zločine nije promijenjen.

"Bez obzira o kome se je riječ i kom narodu pripadaju, ta lica moraju odgovarati za to pred nadležnim pravosudnim organim i institucijama", prenio je Radmanovićev stav savjetnik za odnose sa javnošću srpskog člana Predsjedništva BiH Đorđe Latinović.

On je istakao da se Radmanovićev kabinet, kao i u ranijim sličnim situacijama, kada je dolazilo do hapšenja glavnih osumnjičenih za ratne zločine u BiH, uzdržava od komentara samog predmeta, poštujući nezavisnost rada policijskih i pravosudnih organa.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je večeras u Sarajevu da hapšenje bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića predstavlja "suđenje otporu agresiji koja je izvršena na BiH".

Silajdžić je, obraćajući se prisutnima na prijemu povodom obilježavanja 1. marta koji se kao dan nezavisnosti BiH, proslavlja samo u dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, rekao da hapšenje Ganića nije prvi pokušaj relativizovanja i izjednačavanja u ratu sukobljenih strana, ali da će se boriti protiv takvih pokušaja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da hapšenje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića ima političku pozadinu kojom se pokazuje "siledžijski odnos Srbije prema BiH".

"Taman kada smo se potrudili da popravimo odnose sa Beogradom i progutamo mnoge gorke pilule na tom putu, onda Beograd načini takav potez da se odnosi vrate daleko unazad", rekao je Komšić gostujući na Federalnoj TV.

On je istakao da Beograd na ovaj način pokazuje svoj odnos prema BiH, a da slučaj Ganića podsjeća na slučaj Ilije Jurišića. (Jurišić je u Beogradu osuđen zbog napada na konvoj JNA u Tuzli maja 1992. godine kada je ubijen najmanje 51 vojnik, dok je najmanje 50 ranjeno).

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je da je predmet "Dobrovoljačka ulica" u nadležnosti BiH, te da Srbija nema nikakve veze sa tim predmetom.

On je podsjetio da su u petak, 26. februara, Srbija i BiH potpisale izmijenjeni ugovor o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima i da je Bih nadležna za predmet "Dobrovoljačka ulica".

Silajdžić je napomenuo da je ekipa stručnjaka iz njegovog kabineta otišla u London kao bi pomogla Ejupu Ganiću.

MUP Srbije raspisao je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su članovi ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

Pripadnici Armije BiH i Specijalne jedinice MUP-a BiH napali su 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici kolonu Jugoslovenske narodne armije koja se povlačila iz Sarajeva prema kasarni u Lukavici. Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE