• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Puštanje nije zasluga Silajdžića

Silajdžić nije toliko moćan ni u Sarajevu, a kamoli u Londonu, izjavio predsjednik vlade RS Milorad Dodik.

 Dodik: Puštanje nije zasluga Silajdžića Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da odlazak u London predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića nije doprinio puštanju ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića na slobodu, jer "on nije toliko moćan ni u Sarajevu, a kamoli u Londonu".

"I on to zna i neko mu je savjetovao da dođe u London da se uslika kako bi kod bošnjačkog tijela bio kao nešto važan. Smatram da je on zloupotrijebio funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer nema odluke Presjedništva da Silajdžić putuje, što govori da on to i dalje doživljava kao svoj privatni posao i privatnu funkciju i ništa drugo", rekao je Dodik u četvrtak naveče novinarima u Banjaluci.

Dodik je ukazao i na neprimjereno ponašanje bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna "i onih koji su se upustili u zaštitu optuženih za ratne zločine".

"Potpuno neprimjerno ponašanje Ešdauna govori nam da je on ovdje bio prisutan kao navijač za bošnjačku stvar, što se sada i pokazalo", rekao je Dodik.

On je dodao da je potpuno siguran u Ganićevu odgovornost za ratni zločin, ali da to će utvrditi pravosudni organi.

"Vjerovatno je da su dokazi koje je Srbija dostavila sasvim dovoljni da njega održe u pravosudnom postupku pred sudom u Srbiji ili bilo gdje su svijetu", naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zatražio je u četvrtak izvinjenje od Velike Britanije zbog tretmana Ganića.


Reagujući na ovaj zahtjev izvor iz britanske vlade izjavio je da britanske vlasti tokom temeljne istrage nisu pronašle nikakav dokaz o lošem tretmanu bivšeg člana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganića nakon hapšenja u Londonu.

"Istragom nije pronađen nikakav dokaz o lošem postupanju", rekao je za Bi-Bi- Si ovaj neimenovani izvor.

Izvor tvrdi da je bilo dogovoreno da se Ganić sastane sa advokatom i zvaničnciima iz Ambasade BiH u Londonu 3. marta u 18.30 časova po lokalnom vremenu, ali su oni stigli sat kasnije i nakon isteka vremena predviđenog za posjete zatvoru.

Silajdžić je rekao da je izvinjenje zatražio tokom sastanka u Londonu sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Milibandom.

Silajdžić je naveo da je Miliband obećao da će biti pokrenuta puna istraga o načinu na koji je Ganić bio tretiran u zatvoru Vondsvort u Londonu.

Iz Forin ofisa ranije je saopšteo da je Miliband rekao je da je hapšenje Ganića pravosudno pitanje koje se "ni na koji način ne dovodi u vezu s diplomatskim ili političkim stavom britanske vlade ili bilo kojim stavom Velike Britanije u vezi sa proteklim događajima na zapadnom Balkanu".

Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu na zahtjev Srbije koja ga je optužila za zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine kada su ubijena 42 nenaoružana vojnika u povlačenju iz BiH.

Viši sud u Londonu u četvrtak je odlučio da pusti Ganića na uslovnu slobodu, uz striktne uslove. Ganić će u narednom periodu boraviti na adresi u centru Londona, moraće redovno da se javlja policiji i preko noći neće smjeti da izlazi iz objekta u kojem boravi.     

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE