• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ukoliko vatra pređe magistralu, ide ka Trebinju"

Autor mondo.ba

Oko Ljubinja od jutros je stanje dosta stabilnije, vatrogasci drže pod kontrolom vatrenu stihiju u selima Mišljen i Mrkalji, ali se jedan njen krak širi ka Ržanom Dolu i prijeti da pređe preko magistralnog puta Ljubinje-Trebinje.


Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić rekao je da vatrogasci treći dan za redom daju sve od sebe da zaustave širenje vatre ka selu Ržani Do, jer ukoliko ona pređe preko magistrale, biće nemoguće njeno gašenje zbog veoma nepristupačnog terena.

"Ukoliko pređe, vatru ne možemo da zaustavimo i ona će se širiti ka teritoriji grada Trebinja", naveo je Krunić, koji, takođe,učestvuje u gašenju požara.

U gašenju požara angažovano je više od 100 pripadnika vatrogasaca, "Elektrodistribucije", opštinske administracije, šumara i građana.

Pomoć su uputile i vatrogasne jedinice iz Trebinja, Nevesinja i Gacka, a 20 naprtnjača stiglo je i od Vatrogasnog saveza Republike Srpske.

"Naprtnjače su nam najpotrebnije, jer se do požarne linije ne može doći vozilima", dodao je Krunić.

On je pojasnio da, zbog sve jačeg vjetra koji duva na tom području, postoji bojazan od ponovnog širenja požara u dva navedena sela koji je stavljen pod kontrolu.

Požar velikih razmjera izbio je prije dva dana i zahvatio je šumu i nisko rastinje, a izgorjelo je nekoliko pomoćnih objekata i štala sa stokom.

U protekla dva dana, kada je situacija bila najkritičnija, u gašenju vatrene stihije učestvovalo je više od 300 ljudi. 

Požari na jugu ne jenjavaju

Požar koji je izbio u naselju Šehovina te se najprije proširio na lokalitet Gostina brda, a zatim eskalirao i spustio se jedinim dijelom do naselja Opine i Kočine, a drugim dijelom se širio do Fortice i Podveleža i dalje je aktivan, no trenutno ne prijeti kućama, saopšteno je u nedjelju iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko neretvanskog kantona.

Požar na području Pologa i Međina je ugašen, a aktivan je jedan krak na lokalitetu Mikuljača –Galac, koji je na nepristupačnom terenu.

Aktivan je požar na području Gornja Duboka- Burmazi – Bjelojevići u Stocu, gdje je vjetar ponovno vratio vatru iz Republike Srpske u večernjim satima. Trenutno nema ugroženih stambenih objekata, a vatrogasci s lokalnim stanovništvom kontroliraju požarište, javlja N1.

Požari na području gornjeg Hrasna i Podkule, kao i sela Hutova u opštini Neum i dalje su aktivni. Gore trava i nisko raslinje na brdovitom i nepristupačnom terenu, a vatrogasci sprečavaju širenje požara.

Stanje na požarištu Čvrsnica jutros je nepromijenjeno u odnosu na sinoć. Gori borova šuma na nepristupačnom terenu.

U subotu je od 8 do 9 sati na požarištu djelovao helikopter OS BiH sa sedam izbačaja i dobrim rezultatima, ali nažalost nedovoljno da se zaustavi širenje požara.

U popodnevnim satima požar je imao tendenciju širenja prema deponiji Bukova. Požarna linija se proširila za oko jedan kilometar, a helikopter koji je bio najavljen za 18 sati zbog loših vremenskih uvjeta (jakog vjetra) nije poletio.

Zbog jako strmog i nepristupačnog terena i dalje je potrebna pomoć u gašenju požara helikopterom OS BiH.

Požar koji je izbio u mjestu Blizanci, općina Čitluk, stavljen je pod kontrolu i većim dijelom saniran i ugašen.

Požar je jak vjetar brzo proširio na obje strane ceste prema Žitomisliću, a vatra je ugrožavala vinograde. Jedan je krak išao prema Kručevići brdu. Požar je gasilo petnaestak vatrogasaca sa tri vozila, uz pomoć vatrogasaca iz Mostara i Čapljine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE