• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"RAK promoviše jezik mržnje"

RAK BiH tolerisanjem jezika mržnje promoviše ovaj jezik kao standard u novinarstvu, izjavila Srni portparol premijera RS Biljana Bokić

 "RAK promoviše jezik mržnje" Izvor: MONDO

Dugogodišnjim tolerisanjem jezika mržnje i netolerancije, jezika ulice koji se plasira sa ekrana javnog servisa Federacije BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH je u stvari promovisala taj isti jezik kao standard u profesiji - izjavila je Srni portparol premijera Republike Srpske Biljana Bokić.

Reagujući na zaključak RAK-a da Federalna televizija nije prekršila Kodeks o emitovanju RTV programa objavljivanjem 8. i 9. februara video klipa "Vidimo se u Bileći", u kojem se predstavnici vlasti RS prikazuju kao nacisti, Bokićeva je rekla da će jednoga dana biti postavljeno pitanje i odgovornosti RAK-a.

"Sigurna sam da će jednoga dana biti postavljeno pitanje i njihove odgovornosti. I neće im to pitanje postavljati političari, već obični građani ove zemlji", istakla je ona.

Portparol premijera RS kaže da Vlada RS nije iznenađena odlukom RAK-a, jer je ona "naprosto logičan potez u nizu poteza koje je ova agencija preduzimala, ignorišući svoje zakonske obaveze".

I predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske (RS) kritikovali su najnoviju odluku Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH prema kojoj Federalna televizija (FTV) emitovanjem video klipa "Vidimo se u Bileći" nije prekršila Kodeks o emitovanju RTV programa.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić u izjavi Srni ocijenio je da najnovija odluka RAK-a pokazuje da je u BiH dozvoljeno poređenje sa fašizmom i da to sada svi mogu nesmetano da rade.

Zaključak RAK-a, Radojičić je prokomentarisao riječima da će demokratiji u BiH "jako doprinijeti" omogućavanje poređenja sa raznim fašističkim simbolima i pokretima.

Potpredsjednik PDP-a Zoran Đerić očekuje da ljudi iz RAK-a na nepristrasan, profesionalan način i u skladu sa zakonom riješe ovo pitanje i time spriječe sve moguće spekulacije u javnosti.

"Ne ulazeći u zakonski osnov zbog čega je RAK donio takvu procjenu, smatram da to pitanje treba dobro sagledati i vidjeti da li je to tako, bez obzira što mi iz opozicije nismo zadovoljni onim kako FTV informiše javnost", rekao je Đerić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izrazio je žaljenje što RAK nije postupak FTV-a ocijenio kao grubo kršenje pravila i kodeksa uređivanja programa.

"Ako takva vrsta uvrede, drskosti i provokacije koju je načinila FTV prema RS i njenoj aktuelnoj vlasti ne zavređuje svaku vrstu osude i kazne, očigledno se pokazuje da su takve institucije centri otuđeni od života i nekih stvarnih događaja i da u stvari služe nečijim tuđim interesima, a ne onim zbog kojih su i osnovane", rekao je Đokić.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borislav Bojić rekao je da ne želi komentarisati odluku RAK-a niti video klip sa "Jutjuba" koji je emitovala FTV, dodajući da je "daleko drastičniji primjer govora mržnje zabilježen u mikrofonima Narodne skupštine RS".

"Mene je poslanik Radovan Vuković u skupštinskim klupama nazvao Hermanom Geringom i ako je neko od političara trebalo da reaguje, trebalo je da reaguje odmah tada", rekao je Bojić i naglasio da je ovaj primjer daleko drastičniji zato što se zna ko ga je izgovorio i zato što je rečeno u najvišoj zakonodavnoj instituciji RS.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini RS Dragutin Rodić rekao je da je odluka RAK-a još jedan dokaz da u BiH postoje različiti pogledi na različite događaje, naglašavajući da to ne ide u pravcu pomirenja naroda na ovom prostoru.

"Ovo je primjer poistovjećivanja jednog entiteta sa događajima iz Drugog svjetskog rata gdje je čitava svjetska javnost osudila te događaje. To je vrlo neprimjereno i iznenađen sam ovakvom odlukom, a nije mi poznato koji su to kriterijumi po kojima RAK odlučuje šta je to kršenje normi profesionalnog ponašanja", istakao je Rodić.

Predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica rekao je da je odluka RAK-a skandalozna i da "skandaloznija ne može biti", te da je bilo očekivano upravo suprotno – da RAK kazni FTV.

"Ovo je praktično poziv medijima da nastave političare nazivati fašistima i raznim pogrdnim imenima i da se i dalje vodi takva politika u gotovo svim javnim emiterima", ocijenio je Mihajlica i dodao da je ovo i posljedica "nepromišljene politike koju su predstavnici RS vodili proteklih godina osnivajući institucije na nivou BiH, kao što je RAK".

"Upozoravali smo da može predstavljati ozbiljan problem to što u ovoj zemlji gotovo da nema institucije na nivou BiH koja nije pod snažnim uticajem Sarajeva", rekao je Mihajlica.

RAK je zaključio da FTV objavljivanjem video klipa "Vidimo se u Bileći" nije prekršila Kodeks o emitovanju RTV programa.

FTV je 8. februara u emisiji "60 minuta" i dan kasnije u centralnom dnevniku emitovala snimak sa portala "Jutjub" u kome su u jednom segmentu njemačko-austrijsko-italijanskog filma "Konačni pad" iz 2004. godine lider SNSD-a Milorad Dodik i vrh ove partije montažom predstavljeni kao Adolf Hitler i čelnici Trećeg rajha.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE