• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polemika oko praznika u Parlamentu BiH

Poslanici stranaka RS ne prihvataju da 1. mart bude proglašen danom nezavisnosti BiH, niti da praznici budu 25. novembar i 11. juli.

 Polemika oko praznika u Parlamentu BiH Izvor: MONDO

U raspravi o principima Prijedloga zakona o praznicima BiH, koji je predložio Denis Bećirović iz SDP BiH, poslanici iz RS su istakli da 1. mart, kada je 1992. održan referendum o otcjepljenju BiH od Jugoslavije, ne može biti dan nezavisnosti, jer je riječ o datumu koji je BiH uveo u rat.

Slavko Jovičić iz SNSD-a rekao je da bi proglašavanje 1. marta danom nezavisnosti bila uvreda za srpski narod, jer je to datum najveće nesreće za srpski narod, a protivi se i Bećirevićevom prijedlogu da se 25. novembar obilježava kao dan državnosti BiH.

"Proglasiti 25. novembar za praznik, a srušiti jednu državu bez volje jednog naroda, neće proći", rekao je Jovičić, koji nije saglasan ni sa proglašavanjem 11. jula "danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i svih ratova".

Kao jedan od protivargumenata da 1. mart bude praznik u BiH, Branko Dokić iz PDP-a je naveo da "BiH nije ni suverena, ni nezavisna", a protiv je i prijedloga da 11. juli bude državni praznik.

"Ističe se jedna tragedija, dok se druge koje su se desile u BiH uopštavaju", istakao je Dokić, koji je predlagaču zamjerio što u prijedlog zakona o praznicima nije uvrstio 21. novembar, dan kada je 1995. godine sklopljen mir u BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Milorad Živković smatra da je Bećirovićev prijedlog politički čin u službi predizborne kampanje.

Živković je podsjetio da je SNSD svojevremeno podržao prijedlog zakona o praznicima Savjeta ministara BiH, na koji entiteti i Međureligijsko vijeće BiH nisu imali primjedbi.

Vinko Zorić iz HDZ 1990 najavio je da će ova stranka podržati predloženi zakon u prvom čitanju, ali da će "amandmanski djelovati na njega, posebno na prenošenje praznika ukoliko padaju u neradne dane".

U raspravi o Prijedlogu zakona o praznicima više puta je rečeno da BiH treba zakon o praznicima, ali samo onima o kojima postoji konsenzus.

Bećirović za praznike na nivou BiH predlaže i Novu godinu - 1. i 2. januara, Međunarodni praznik rada - 1. i 2. maja, 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, te 22. maj kao dan pristupanja BiH u članstvo UN i 27. juli - dan ustanka protiv fašizma. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE