• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez riječi "genocid" u deklaraciji o Srebrenici

Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, navedeno je u Deklaraciji.

 Bez riječi "genocid" u deklaraciji o Srebrenici Izvor: MONDO

Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, navodi se u prijedlogu deklaracije o Srebrenici koja se razmatra na sastanku predsednice parlamenta sa šefovima poslaničkih grupa.

U tekstu, u koji su novinari u parlamentu imali uvid, navodi se da Skupština Srbije najoštrije osuđuje i društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svijesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija.

Parlament Srbije deklaracijom izražava saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ta tragedija.

Skupština Srbije, kako se navodi u tekstu deklaracije, pruža punu podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspješno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića, radi suđenja pred tim sudom.

Kako je predloženo, Skupština Srbije deklaracijom poziva sve nekadašnje sukobljene strane u BiH, kao i u drugim državama bivše Jugoslavije, da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, kako učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.

Prema prijedlogu deklaracije, Skupština Srbije izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država sa teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će izraziti sopstveno saučešće i izvinjenje porodicama srpskih država.

Preambula deklaracije poziva se na Ustav Srbije, poštovanje presude Međunarodnog suda pravde donijetu u sporu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore 26. februara 2007. godine, kao i na privrženost duhu i normama univerzalne deklaracije UN o ljudskim pravima, Pakta o građanskim i političkim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, dopunskih protokola iz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih i nemeđunarodnih oružanih sukoba, Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina, genocida i Statuta Međunarodnog krivičnog suda.

Na sjednicu su došli predsjednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović i potpredsjednice Skupštine Nataša Jovanović i Gordana Čomić.

Kolegijumu prisustvuju i šefovi poslaničkih grupa DS-a Nada Kolundžija, G17 Suzana Grubješić, SPS-JS Branko Ružić, LDP-a Čedomir Jovanović, SRS-a Dragan Todorović, poslaničke grupe manjina Balint Pastor i PUPS-a Momo Čolaković.

Na sjednicu nisu došli predstavnici Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Srpske napredne stranke.

Šef poslanika SNS-a Tomislav Nikolić smatra da bi na tu temu sa šefovima parlamentarnih stranaka trebalo da razgovara predsjednik Srbije, a ne predsjednica Skupštine.

Iz DSS-a kažu da su predstavnici opozicije pozvani radi davanja legitimiteta tom sastanku.

Datum održavanja sjednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o Srebrenici još nije određen. Nezvanično se može čuti da će biti naredne nedjelje.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE