• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred ambasadama i poslije 1. jula?

Šansa da se šengenske vize za građane BiH ukinu 1. jula zavise od roka kad će Evropska komisija predati svoj Prijedlog za izmjenu odredbe o vizama.

 Pred ambasadama i poslije 1. jula? Izvor: MONDO

Da bi taj rok bio ispoštovan Komisija bi trebalo da svoj dio posla obavi u prvoj sedmici maja,  javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Prema jednom diplomati iz zemlje članice EU, koji je upoznat o ovom dosijeu, početak maja kao rok je pod znakom pitanja zato što iz svih zemalja ne stižu odgovori u isto vrijeme. Nije riječ toliko o političkim razlozima, nego prosto o tome da procedura razmjene mišljenja "traje koliko traje".

U ovom trenutku zemlje članice EU imaju izvještaj ekspertskih komisija koje su bile u BiH i sada su fazi razmjene mišljenja. Zemlje postavljaju dodatna pitanja, a eksperti odgovaraju.

"To što je određeno pitanje jednoj zemlji veliki prioritet, ne znači da tako misle i svi činovnici koji se bave Balkanom u raznim zemljama članicama i u Evropskoj komisiji. Oni imaju svoj raspored poslova, svoje slobodno vrijeme i svoje sindikate", rekao je ovaj iskusni diplomata.

Tome treba dodati i da Evropska komisija koristi dugačke vaskršnje, odnosno proljetne praznike, kad aktivnosti gotovo zamru. Školski praznici u Briselu traju do dvije sedmice i činovnici Komisije obično uzimaju u to vrijeme slobodne dane.

Ti razlozi nisu politički, ali su vrlo realni, i bez obzira na to što su komesari Sesilija Malstrom i Štefan File raspoloženi za ubrzanje, veliko je pitanje da li to mogu provesti.

 "Vize će svakako biti ukinute prije izbora, ali kada će to biti - teško je reći. Još ima šansi za ubrzanje procedure, iako u posljednje vrijeme čujemo da bi rok za podnošenje Prijedloga za izmjenu uredbe bio krajem maja", rekla je Srni slovenački socijalista Tanja Fajon.

Procjena eksperata biće data na razmatranje Savjetu ministara i parlamentu kada završi faza konsultacija, odnosno pitanja i odgovora krajem aprila, a to znači da je krajnji prijedlog Evropske komisije krajem maja.
 "Međutim, mi i dalje vršimo pritisak da se procedura ubrza", rekla je Fajonova, specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za vize. Ona je dodala da je u slučaju Srbije i Crne Gore vremenski razmak između nakon podnošenja izvještaja eskperata i krajnjeg prijedloga Evropske komisije o ukidanju viza trajao šest do osam sedmica. Prema
njenom mišljenju, dolasci građana sa juga Srbije i Makedonije koji su tražili vize nisu posebno negativno uticali.

"Dolasci su se osjetno smanjili, a Srbija i Makedonija su odmah reagovale", objašnjava Tanja Fajon. Bosanskohercegovačka diplomatija i njoj sklone zemlje i dalje vrše pritisak na Komisiju, tražeći da se ne odugovlači sa procedurom.   (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE