• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaustavite gradnju mosta na Pelješcu ili...

Autor Anadolija

Povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović uputio je pismo ministru mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Olegu Butkoviću.

Osmanović u pismu obavještava hrvatskog ministra da Ministarstvo civilnih poslova BiH, između ostalog, obavlja poslove vezane za koordinaciju u oblastima geodezije, geologije i meteorologije prema inostranstvu te pruža podršku radu Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine.

"U skladu sa navedenim, a kako se iz Republike Hrvatske uveliko javno najavljuje početak izgradnje Pelješkog mosta u blizini još u potpunosti neuređene državne granice sa Bosnom i Hercegovinom, ovim putem, a u skladu sa gornjim nadležnostima, želim ga obavijestiti da postoje pravne smetnje za izgradnju Pelješkog mosta u smislu poštovanja relevantnih odredbi unutrašnjeg zakonodavstva BiH i međunarodnog prava", napisao je Osmanović.

Ministar civilnih poslova BiH je u pismu podsjetio na Ugovor o državnoj granici između BiH i Hrvatske koji su tadašnji predsjednici dviju država Alija Izetbegović i Franjo Tuđman 30. jula 1999. godine potpisali te da su državne komisije za granicu detaljan opis Ugovora usvojile 2004. odnosno 2005. godine. Podsjetio je i da je Ugovor upućen u proceduru ratifikacije u obe države, ali da do dan danas isti nije niti ima naznaka da će ikada biti ratifikovan.

Istakao je da razgraničenje između BiH i Hrvatske ni u užem ni u širem smislu nije okončano te da "u tom pogledu postoje očigledne pravne smetnje za izgradnju Pelješkog mosta".

"Pozivamo Vaše ministarstvo, kao i Vladu Republike Hrvatske da hitno obustavi sve aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta te da direktno ili putem Vlade Republike Hrvatske i nadležne komisije za granicu Republike Hrvatske stupite u bilateralne pregovore sa nadležnim organima BiH, te da se na principima uzajamnog poštovanja i dobrih običaja okonča razgraničenje između BiH i Republike Hrvatske", stoji u pismu Osmanovića.

Upozorava da ukoliko hrvatski nadležni organi nastave obavljati aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, Ministarstvo civilnih poslova BiH će biti "prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska BiH iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i BiH, te će se pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava BiH prema Konvenciji UN o pravu mora, putem normativnog akta, a kako su to uradile sve bivše jugoslovenske zemlje koje izlaze na Jadransko more".

"Zaista se nadam da neće doći do narušavanja izuzetno dobrih prijateljskih odnosa između BiH i Hrvatske insistiranjem na unilateralnim rješenjima po pitanju razgraničenja na moru i izgradnjom objekata na međunarodnom plovnom putu koji spajaju BiH sa međunarodnim vodama", stoji, između ostalog, u pismu ministra civilnih poslova BiH.

Pismo je upućeno i na adrese predsjednika Evropske komisije Žan-.Kloda Junkera, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, evropskog komesara za proširenje Johana Hana, kao i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka te šefa Delegacije Evropske unije u BiH Larsa Gunara Vigemarka, a kompletan sadržaj može se pročitati na internet stranici ministarstva.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE