• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deklaracija o Srebrenici u skupštini Srbije

Prijedlog deklaracije Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici, koji je podnijelo 114 poslanika većine, upućen je u skupštinsku proceduru.

 Deklaracija o Srebrenici u skupštini Srbije Izvor: MONDO

Prijedlog deklaracije podnijeli su poslanici poslaničkih grupa Za evropsku Srbiju, G17 plus, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i poslanici Socijalističke partije Srbije.

Za predstavnika predlagača određena je šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

U Prijedlogu deklaracije, koji je 24. marta podeljen šefovima poslaničkih grupa, Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde.

Navodi se da Skupština Srbije najoštrije osuđuje i društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svijesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija.

Parlament Srbije deklaracijom, kako piše u tom dokumentu, izražava saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ta tragedija.

Skupština Srbije, kako se navodi u tekstu deklaracije, pruža punu podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspešno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića, radi suđenja pred tim sudom.

Kako je predloženo, Skupština Srbije deklaracijom poziva sve nekadašnje sukobljene strane u BiH, kao i u drugim državama bivše Jugoslavije, da nastave proces pomirenja i jačanja uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni.

Prema prijedlogu deklaracije, Skupština Srbije izražava očekivanje da će i najviši organi drugih država sa teritorije bivše Jugoslavije na ovaj način osuditi zločine izvršene protiv pripadnika srpskog naroda, kao i da će izraziti sopstveno saučešće i izvinjenje porodicama srpskih žrtava.

Preambula deklaracije poziva se na Ustav Srbije, poštovanje presude Međunarodnog suda pravde donesene u sporu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore 26. februara 2007. godine, kao i na privrženost duhu i normama univerzalne deklaracije UN o ljudskim pravima, Pakta o građanskim i političkim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, dopunskih protokola iz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava međunarodnih i nemeđunarodnih oružanih sukoba, Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Statuta Međunarodnog krivičnog suda.

Srpska protiv rezolucije

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da bi izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije moglo da znači kolektivno priznavanje zločina naglasivši da tu tezu RS nikada neće prihvatiti.

Premijer Dodik je naglasio da je za RS "krajnje neprihvatljivo da Srebrenica bude mjesto na kome je jedino bilo stradanja u cijeloj BiH".

"Niko ne spori da je u Srebrenici utvrđeno da je počinjen zločin. Ali, za takve zločine valjda treba da odgovaraju pojedinci i u Hagu neki već izdržavaju kazne, a nekima se još sudi. Međutim, veoma je opasno da dođete u situaciju da izglasate rezoluciju u kojoj prihvatate kvalifikacije koje je izrekao Međunarodni sud pravde", rekao je Dodik.

Na taj način, naglasio je premijer Srpske, iz domena individualne krivične odgovornosti prelazite i prihvatate tezu o kolektivnoj odgovornosti, a prihvatanje toga implicira neke druge, mnogo ozbiljnije stvari.

On je dodao da čak i ako Srbija uđe u proces prihvatanja rezolucije o Srebrenici RS tako nešto nikada neće prihvatiti u parlamentu BiH.

"Nesumnjivo je da postoji koncept da se mi iz RS izolujemo, odnosno da se prikažemo kao neki avanturisti ili ekstremisti, a da Srbija navodno bude ta koja će davati odgovore na neka važna pitanja", rekao je Dodik za frankfurtske "Vesti" i dodao da je takvih mjesta stradanja bilo više te da nisu stradali samo Bošnjaci, već i Srbi.

On je naveo da sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem nije pričao o rezoluciji o Srebrenici, niti je vidio njen tekst, osim što se o tome informisao iz medija.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić ocijenio je da od deklaracije o Srebrenici, koju bi trebalo da usvoji parlament Srbije, neće imati koristi ni Srbija ni Republika Srpska.

"Mi smo za to da se rezolucija donose za sva mjesta u kojima je počinjen zločini. Zašto izdvajati samo Srebrenicu, kome se to Srbija udvara, ko to vrši pritisak na nju da mora ponovo da razdvaja Srbe i da se prema nama odnosi ne kao majka, nego kao maćeha", upitao je predsjednik DNS-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE