• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deklaracija o Srebrenici "omča oko vrata RS"

Sve parlamentarne stranke iz Republike Srpske (RS) osudile su donošenje Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije.

 Deklaracija o Srebrenici "omča oko vrata RS" Izvor: MONDO

Parlamentarne stranke iz Srpske su ocijenile da ova Deklaracija može biti sredstvo političkih pritisaka na RS, i ponovile da je trebalo jednim dokumentom osuditi sve zločine, a ne drugim dokumentom o osudi zločina nad Srbima stvarati vještačku ravnotežu.

Šef Kluba poslanika SDS-a Borislav Bojić rekao je da će SDS od predsjednika RS zahtijevati da zatraži posebnu sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj bi se utvrdio stav RS o Deklaraciji.

''Stavovi političkih partija iz RS, koje su sve redom izrazile protivljenje Deklaraciji o Srebrenici, jesu važni, ali su još važniji stavovi institucija RS'', poručio je Bojić.

On je dodao da se poziv za sazivanje posebne sjednice jednako odnosi na predsjednike Vlade i Narodne skupštine i da će, ukoliko takav poziv izostane, inicijativu pokrenuti SDS prikupljanjem potpisa poslanika.

Lider DNS-a Marko Pavić smatra da je usvojeni tekst Deklaracije plod velikog pritiska određenih međunarodnih centara moći, kao i lobiranja bošnjačke strane, te pokušaja opravdanja za sve dosadašnje akcije protiv Srbije i srpskog naroda, a naročito za bombardovanje Srbije 1999. godine.

''Aktuelna vlast u Srbiji načinila je istorijsku grešku prema svim Srbima, ma gdje oni živjeli, jer je bez uvažavanja stavova i mišljenja Srba iz RS odlučila da djeluje i u njihovo ime i da tako mimo argumentacije iz RS, ali i opozicionih krugova u Srbiji, usvoji jednostrano usmjeren tekst koji narušava integritet RS, Srbije i cjelokupnog srpskog naroda'', rekao je Pavić.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Nikola Baštinac rekao je da je dokument kakav je noćas usvojila Skupština Srbije morao imati jednoglasnu podršku, a ne tijesnu većinu, dodajući da očekuje deklaraciju o osudi zločina nad svima, posebno nad pripadnicima srpskog naroda.

"Ne znam da li će drugi parlamenti u okruženju, zbog svojih unutrašnjih odnosa, tako nešto moći uraditi'', rekao je Baštinac, osvrćući se na poziv Skupštine Srbije upućen ostalim državama na prostoru bivše Jugoslavije da na isti način osude zločine nad srpskim narodom.

On je podsjetio da je Narodna skupština RS u više dokumenata osudila ratna dešavanja i zločine na području BiH.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je da bi daleko pravičnije bilo da je donesena jedna opšta rezolucija o osudi svih zločina, nego što je to urađeno na ovaj način.

"Ne vidim koristi za Srbiju, a u RS će ostati povrijeđenost što na pravi način nisu tretirane srpske žrtve zločina'', naveo je Ivanić.

On je ocijenio da je deklaracija kojom se osuđuju zločini nad Srbima počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, o kojoj bi sutra trebalo da se izjasni Kolegijum Skupštine Srbije, nije ništa drugo nego pokušaj stvaranja vještačke ravnoteže.

Predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica rekao je da je ''loša vijest iz Skupštine Srbije nož u leđa RS'' i da ona otvara manevarski prostor za pojedine međunarodne faktore i za političke faktore iz Sarajeva da i dalje tvrde da je RS genocidna i da je srpski narod genocidan.

"Ova deklaracija bi mogla stvoriti pretpostavke za preispitivanje presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije'', rekao je Mihajlica i dodao da najava deklaracije o osudi zločina nad Srbima nije ništa drugo do pokušaj amortizovanja posljedica sinoć usvojene Deklaracije.

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i Saveza logoraša RS su složni u stavu da usvojena Deklaracija dio planiranog haosa kojim se stavlja omča oko vrata srpskom narodu na priči oko Srebrenice.

Predsjednik Boračke organizacije (BORS) RS Pantelija Ćurguz rekao je Srni da usvajanje ove deklaracije u Skupštini Srbije pokazuje podijeljenost poslaničkih klubova u Parlamentu Srbije i srpskog naroda.

"Bilo bi mnogo pametnije da je Skupština Srbije usvojila univerzalnu deklaraciju o osudi svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije", istakao je Ćurguz.

Ćurguz smatra da eventualno usvajanje druge deklaracije o osudi svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije u Skupštini Srbije predstavlja još jednu zabludu za srpski narod, koja samo treba da ublaži usvojeni dokument kojim je izdvojen zločin nad Bošnjacima u Srebrenici.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović smatra ponižavajućim za porodice poginulih iz RS i srpski narod usvojenu Deklaraciju Skupštine Srbije o osudi zločina nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Ovo će biti upisano u istoriju kao najveća izdaja, poput mita izdaje na Kosovu, jer je predsjednik Srbije Boris Tadić trenutno za nas personifikacija duha Vuka Brankovića i ništa ga zato ne može oprati i opravdati", rekao je Mitrović Srni.

Mitrović je rekao da su ovom deklaracijom podijeljene žrtve rata, jer vlasti u Srbiji nisu ni svjesne kakve posljedice taj dokument može proizvesti, što im nikada neće oprostiti sadašnje niti buduće generacije Srba.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić smatra da usvajanje ovakve deklaracije pokazuje još jedno "licemjerstvo braće preko Drine" da priznaju ono u čemu nisu učestvovali, stavljajući na taj način omču oko vrata RS.

Dukić smatra da Deklaracija ne može imati nikakve posljedice po status RS, jer je Srpska trajna kategorija čiji je legitimitet potvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je rekao da je Skupština Srbije trebalo da donese jedinstvenu deklaraciju o osudi svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, zaključujući da je sasvim nepotrebno parcijalno donositi bilo kakve druge deklaracije o osudi zločina nad Srbima i dodao da je to još jedna od podvala vladajuće koalicije u Srbiji.

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Srebrenici istakla je da će bošnjačka strana, nakon usvajanja ''sramne'' Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije, krenuti u donošenje nove rezolucije na lokalnom nivou, zatim izdvajanje Srebrenice iz RS, te rasparčavanje i na kraju ukidanje Srpske, kvalifikujući je kao genocidnu tvorevinu.

''Napominjemo da je na lokalnom nivou i pored odnosa 17:10 u korist bošnjačkih odbornika donesena rezolucija o osudi svih zločina, pa se zapitajmo zašto je ovo uradio dio Srbije'', navodi se u otvorenom pismu Organizacije koja zastupa porodice poginulih i nestalih u Srebrenici i okuplja oko 1.000 članova.

U Organizaciji navode da ne postoje riječi koje mogu opisati sraman čin poslanika koji su glasali za donošenje još sramnije deklaracije.

''Ogorčenje, tuga i žalost, kao i odbačenost od dijela svog naroda, koji nije htio da sagleda istinu može se vidjeti na licima građana Srebrenice i cijelog srpskog naroda'', navodi se u otvorenom pismu.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović izjavio je da se Deklaracijom o Srebrenici, usvojenom u Skupštini Srbije, želi promijeniti karakter rata i da Srbi budu osuđeni kao agresori.

"Postoji opravdan strah da će nakon ove deklaracije sva srpska stradanja u prošlom vijeku biti stavljena na stranu i da će Srbi biti proglašeni kao zločinački narod, što je scenario koji se pravi u kuhinjama velikih, moćnih zemalja svijeta", rekao je Pavlović u komentaru za "Fokus".

On je istakao je da je prihvatljiva samo jedina rezolucija u kojoj će biti osuđeni zločini nad svim narodima koji su stradali u ratnim dejstvima.

"Smatramo da žrtve ne treba dijeliti i da bi poruka pomirenja na području Srebrenice i na cijelom prostoru Republike Srpske i BiH bila donošenje jedne deklaracije koja bi osudila sve zločine, jer bi se samo na takav način dao doprinos budućnosti i razvoju Srebrenice", rekao je Pavlović.

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović smatra da Deklaracija o Srebrenici ne bi trebalo da ima posljedice po Republiku Srpsku koja je "punoljetna", jača i postepeno uzima sve odgovornosti i kao faktor stabilnost u regionu.

"Deklaracija predstavlja jedan od momenata koji će u narednom periodu izazvati dosta polemika, a sam način donošenja je vrlo diskutabilan. Ima se gorak osjećaj da su ljudi na poziciji dobili od nekog zadatak da to urade i to su uradili po svaku cijenu", rekao je Popović za Srnu.

Prema njegovim riječima, ova deklaracija, kao i mnoge druge u regionu, nema ni političku ni pravnu težinu, jer u ovom dokumentu nedostaje bar jedna strana koja je veoma stradala u proteklim ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, a to je srpska strana.

"Manjkavosti govore da su nalogodavci napravili to da zadrže nestabilnost u regionu i da ne dozvole da dođe do stabilizacije. Oni koji su naručili tu deklaraciju ne žele stabilan region jugoistoka Evrope", ocijenio je Popović.

Za razliku od stranaka i analitičara iz RS političari iz Federacije BiH pozdravili su usvajanje Deklaracije o Srebrenici.

Deklaracija o Srebrenici koju je usvojila Skupština Srbije posljedica je presude Međunarodnog suda pravde i predstavlja pozitivan korak službene politike u Beogradu, izjavio je Srni portparol HDZ 1990 Veso Vegar.

Vegar je napomenuo da postoje i oni koji će reći da je ovaj potez Skupštine Srbije dobar, ali nedovoljan jer u sinoć usvojenom tekstu Rezolucije o Srebrenici nema termina genocid.

"Međutim, to je stav vlasti u Beogradu i države Srbije koji mi moramo poštovati", naglasio je Vegar.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak ocijenio je da bi usvajanje deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije trebalo da doprinese relaksiranju odnosa.

"Njeno usvajanje trebalo bi da doprinese relaksiranju odnosa i tome da se u Srbiji i drugdje shvati šta se desilo u BiH", rekao je Čolak novinarima u Sarajevu.

Šef Kluba poslanika SDA/SDP BiH Ramiz Salkić izrazio je žaljenje što još postoje ljudi koji kažu da se u Srebrenici nije desio genocid.

"Nadam se da će ta deklaracija doživjeti promjene u narednom periodu, kada demokratske snage u Srbiji budu toliko snažne da i javnost u Srbiji prihvati da se u Srebrenici desio genocid, i to ne zbog toga da bi se samo osudio, već da bi tamošnja javnost postala svjesna da je u Srebrenici bio genocid, i ne da bi neko rekao da su Srbi genocidan narod, već da su neki u ime njih to činili'', zaključio je Salkić.

Skupština Srbije usvojila je noćas Deklaraciju o Srebrenici kojom najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, i traži i od ostalih država na prostoru bivše Jugoslavije da na isti način osude zločine nad Srbima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE