• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o referendumu pred Ustavni sud

Zajednička komisija Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS nije postigla saglasnost o amandmanima koje je Klub Bošnjaka podnio na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi.

 Zakon o referendumu pred Ustavni sud Izvor: MONDO

„Klub Bošnjaka podnio je sedam amandmana, konsenzusa o njima nije bilo i predmet se upućuje na odlučivanje Ustavnom sudu RS“, rekao je predsjedavajući Komisije Igor Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da postoji jasan ustavni osnov za donošenje Zakona o referendumu, da je zakon tehničke prirode i da propisuje procedure i postupke i da se ne bavi političkim stvarima ni pitanjima koja se moraju ili ne smiju postaviti na referendumu.

„Referendum se raspisuje u skladu sa Ustavom, što je vrlo jasna formulacija pravnog i ustavnog okvira za ovu materiju“, naveo je Radojičić.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS donio je 22. februara jednoglasno odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka RS Edin Ramić rekao je da je potrebno precizirati da referendumska pitanja mogu biti u skladu sa nadležnostima RS, Ustavom RS i Ustavom BiH, ali i precizirati da teritorijalni integritet, suverenitet i bezbjednost BiH ne mogu biti tretirana Zakonom o referendumu.

Klub Bošnjaka podnio je i amandman da inicijatori za raspisivanje referenduma - predsjednik RS i Vlada RS - moraju imati saglasnost potpredsjednika RS.

„U organima za sprovođenje referenduma mora biti ispoštovana proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda, a ne da će se o tome voditi računa, kako sada predviđa zakon“, rekao je Ramić.

On je naglasio da treba definisati način glasanja dijaspore, glasanja u odsustvu i slično na način da građani sa biračkim pravom, bez obzira ne mjesto stanovanja, treba da imaju pravo učešća na referendumu.

Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Narodna skupština RS usvojila je 10. februara, a dvodnevnoj raspravi o ovoj tački dnevnog reda kao znak bojkota nisu prisustvovali poslanici iz reda bošnjačkog naroda, iz ovih triju stranaka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE