• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament opet o praznicima u BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici raspravlja o Prijedlogu zakona o praznicima BiH

 Parlament opet o praznicima u BiH Izvor: MONDO

Iako je ovaj Prijedlog zakona otišao najdalje u proceduri, još je neizvjesno da li će biti usvojen tokom zasjedanja poslanika Predstavničkog doma PSBiH.  Gotovo je sigurno da će poslanici SNSD-a biti protiv Prijedloga zakona, dok je teško prejudicirati način na koji će glasati poslanici ostalih stranaka iz reda srpskog naroda.

"Njihov prijedlog je pao odmah u prvom čitanju, dok je ovaj Prijedlog zakona prošao i Ustavnopravnu komisiju i prvo čitanje na Predstavničkom domu i sinoć je dobio veliku podršku na sjednici Ustavnopravno komisije. Treba konstatovati da nikada od Dejtona do danas Prijedlog zakona o praznicima nije došao do ove faze", optimističan je Bećirević.

Bećirević je naglasio da su i pored rezultata današnjeg glasanja neki praznici u BiH neupitni.
"Niko ne može negirati 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH ili 25. novembar kao Dan državnosti naše zemlje. U slučaju da neko blokira usvajanje zakona BiH će nastaviti imati ove praznike", kategoričan je Bećirević.

Podsjećamo da je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  podržala Prijedlog zakona o praznicima BiH.

U okviru predloženog zakona usvojen je amandman predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Milorada Živkovića koji postaje sastavni dio predloženog zakona.

Predloženim zakonom predviđeno je da državni praznici BiH, osim Nove godine i Prvog maja, kao međunarodnih praznika, budu: 1. mart - Dan nezavisnosti BiH; 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope; 22. maj - Dan pristupanja BiH u članstvo Organizacije ujedinjenih naroda; 11. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i svih ratova; 27. juli - Dan ustanka protiv fašizma u BiH i 25. novembar - Dan državnosti BiH.

Predloženi zakon o praznicima BiH definiše i neradne dane u BiH za vrijeme vjerskih praznika. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE