• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora oko popisa

Komisija za pripremu prijedloga zakona o popisu stanovništva u BiH završila rad bez dogovorenog prijedloga

 Bez dogovora oko popisa Izvor: MONDO

Privremena komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine završila je u srijedu rad bez konačno dogovorenog prijedloga zakona, o čemu će informisati Predstavnički dom na narednoj sjednici.

Prema riječima predstavnice SNSD-a u Komisiji Milice Marković, za ovu stranku sporno je pitanje ukupno popisanog stanovništva i šta čini osnovu etničke strukture BiH.

"Onako kako je dogovoreno u Komisiji, to nije precizno definisano i ostalo je otvoreno da neko nekad utvrdi šta čini etničku strukturu BiH", objasnila je Markovićeva, dodajući da je sporan i član koji kaže da će rezultati popisa biti primjenjivani od prijema BiH u punopravno članstvo EU.

"To može potrajati ko zna koliko. Već se čuje da bi BiH 2020. godine mogla ući u EU, a tu je i slučaj Turske koja 18 godina čeka na prijem, što nije isključeno da se može desiti i BiH", konstatovala je Markovićeva.

Ona je insistirala na amandmanu bez kojeg, upozorila je, ova stranka neće podržati zakon o popisu stanovništva, a kojim se precizira da se kao osnova za izračunavanje etničke sturkture stanovništva svake teritorijalne jedinice koristi ukupan broj popisanog stalno nastanjenog stanovništva.

Ona je istakla da za SNSD nije prihvatljivo ni to što nije precizno određeno mjesto obrade popisnih podataka, iako je prijedlog bio da se taj posao radi u Banjaluci.

Konstatujući da je Komisija imala dobre namjere, Markovićeva je zamjerila predsjedavajućem Komisije Branku Dokiću što je sa poslanicima hrvatskih i bošnjačkih stranaka glasao za neka rješenja koja su, prema njenim riječima, nedopustiva za Republiku Srpsku.

Da je Komisija imala dobre namjere uvjeren je i predstavnik HDZ-a 1990 Martin Raguž koji je nezadovoljan što nisu dogovorena popisna pitanja.

"Iako smo se bili dogovorili da ćemo prihvatiti mogućnost izjašnjavanja o jeziku, vjerskoj i etničkoj pripadnosti, što je imanentno za BiH, danas ponovo nije bilo saglasnosti o tome", istakao je Raguž, dodajući da dogovor nije postignut ni o mjestu unosa podataka.

Prema njegovim riječima, ultimativni stavovi nekih stranaka dovode u pitanje održavanje popisa u BiH iduće godine.

Halid Genjac iz SDA čvrsto je branio stav ove stranke da u izračunavanje etničke strukture teritorijalnih jedinica u BiH treba da uđu i državljani BiH koji žive u inostranstvu te raseljena i izbjegla lica, čime SDA uslovljava uvrštavanje u popis etno-kulturoloških pitanja.

"Etnička struktura izuzetno je važno pitanje, kako bi se dobila korektna slika", rekao je Genjac, ocjenjujući da pitanja o kojima ne postoji politička saglasnost i koja nisu obavezna treba ostaviti za neko drugo vrijeme, a popisom obuhvatiti ono što je neophodno za potrebe statistike i razvojne programe.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE