• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastoj u procesu ekshumacije žrtava

U BiH došlo do zastoja u procesu ekshumacija i identifikacija svih žrtava

 Zastoj u procesu ekshumacije žrtava Izvor: MONDO

Kolegijum direktora i Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH potvrdio je da je došlo do zastoja u procesu ekshumacija i identifikacija svih žrtava, pa tako i srpskih, zbog nedostatka valjanih informacija koje se dostavljaju Institutu i sudovima, koji su krajnja instanca za izdavanje naredbi za ekshumacije.

U pisanom demantiju Kolegijuma direktora i Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH, povodom nedavne izjave Staše Košarca, šefa Koordinacionog time Vlade Republike Srpske za traženje nestalih lica i istraživanje ratnih zločina, a koja je objavljena u tekstu pod nazivom "Institut za nestala lica BiH taoc Amora Mašovića", navodi se da Košarac na takav način ruši ugled institucija Srpske koji mu služe za vlastitu promociju.

"Zbog neodgovornog pristupa i nepodnošljivog odnosa Košarca prema Institutu za nestala lica BiH, koji se manifestuje njegovim istupima radi vlastite promocije, a ne radi interesa srpskih porodica iza kojih se krije, dotični ruši ugled, ozbiljnost i efikasnost organizacija i institucija RS, koje mu služe za vlastitu promociju", navodi se u saopštenju.

U demantiju se navodi da je Košarac iznio niz neistina, paušalnih i vrlo tendencioznih ocjena protiv Instituta za nestala lica BiH, ističući da je posebno "uvredljiva njegova subjektivna ocjena o radu srpskih predstavnika u Institutu".

Institut za nestala lica BiH navodi da Košarac nikada nije posjetio ovu instituciju, nije obavio razgovore sa organima upravljanja Instituta, niti je ikada ispoljio interes da se zvanično informiše o rezultatima rada te institucije i problemima sa kojima se susreće u procesu traženja nestalih lica.

"Njegovi stavovi bazirani su na osnovu mišljenja dobijenih od lica koja su nekad bila zaposlena u Institutu i samovoljno ga napustila, kao i lica protiv kojih se vodi disciplinski postupak. Kako je moguće da jedna državna institucija, u kojoj organi upravljanja sve odluke donose konsenzusom i u kojoj su ravnopravno zastupljeni predstavnici sva tri konstitutivna naroda, može privatizovati jedan čovjek, kako tvrdi Košarac, ne navodeći nijedan argument za takvu ocjenu", naglašava se u demantiju.

Institut za nestala lica BiH smatra apsolutno netačnim i tvrdnje rukovodioca Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Gorana Krčmara, u kojima se navodi da je zabrinjavajuća činjenica da Institut zaobilazi Zavod za sudsku medicinu RS tako što obdukcije srpskih tijela vrše isključivo u Federaciji BiH.

"Ove tvrdnje su apsolutno netačne, jer je upravo Institut svojim zvaničnim dopisima i neposrednom posjetom člana Kolegijuma direktora Milana Bogdanića Zavodu za sudsku medicinu RS, izrazio spremnost za saradnju i zatražio da se obdukcije i identifikacije vrše upravo u prostorijama Zavoda", ističe se u demantiju.

U demantiju se navodi da je na osnovu informacija Operativnog tima za traženje nestalih lica RS u protekle dvije godine ekshumirano ukupno 29 nestalih, od kojih je 14 bošnjačke i hrvatske, te 15 lica srpske nacionalnosti i uzeto devet koštanih uzoraka za DNK analizu, a ne 42 tijela srpskih žrtava kako navodi Krčmar.

Institut za nestala lica BiH navodi da se obdukcije i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih lica vrše i u RS i u FBiH, te da mjesto gdje će se nestalo lice identifikovati zavisi od naredbe tužioca, a ne od Instituta za nestala lica BiH.

Košarac je u utorak, 6. aprila, izjavio da je u 2009. godini identifikovano 1 199 lica, od čega su samo 24 srpska tijela, što nije u interesu porodica iz RS i organizacija koje ih okupljaju, navodeći da je odgovornost za to na srpskim predstavnicima u organima Instituta, koji su dopustili da član Kolegijuma direktora tog instituta Amor Mašović privatizuje tu instituciju i da radi isključivo u interesu jednog naroda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE