• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezolucija o genocidu nad Jermenima?

U rezoluciji, koju će SNSD uputiti Parlamentarnoj skupštini, priznaje se genocid Turske nad Jermenima 1915. godine.

 Rezolucija o genocidu nad Jermenima? Izvor: MONDO

U rezoluciji se podsjeća i na nezastarivost zločina protiv čovječnosti i prihvata doprinos borbi protiv negiranja genocida. Ističe se da će BiH, konstatujući priznavanje genocida nad Jermenima, odati priznanje žrtvama, preživjelima i njihovim potomcima i doprinijeti sprečavanju novih zločina protiv čovječanstva. Ovom rezolucijom se BiH zauzima za ljudska prava, poštovanje manjina i međunarodno krivično pravo.

U ovom dokumentu podsjeća se da su genocid nad Jermenima priznale UN 1985. godine, zatim Evropski parlament 1987, te prethodnih godina i francuski, švedski i italijanski parlamenti, Nacionalno vijeće švajcarske skupštine, ali i brojni drugi parlamenti u Evropi i svijetNeosporno je da je naredbom turskih vlasti uništavanje Jermena iz Otomanske imperije za vrijeme Prvog svjetskog rata dovelo do toga da je više od milion osoba deportovano i masakrirano. Ove činjenice poslužile su kao referenca pravniku Rafaelu Lemkinu koji je definisao pojam genocida, a standardi koje su uspostavile UN u Konvenciji iz 1948. godine tačno odgovaraju procesu uništavanja kojeg su Jermeni pretrpjeli, navodi se u rezoluciji.

Usvajanjem ove rezolucije BiH želi doprinijeti uspostavljanju trajnog mira između Turaka i Jermena, mira koji se može uspostaviti samo zajedničkom vizijom prema istorijskoj istini i nadanjima da se genocid više nikada, nigdje i nikome neće ponoviti, navodi se u dokumentu.

U ovom dokumentu traži se od Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH da uobičajenim diplomatskim kanalima izraze priznanje da je nad Jermenima izvršen genocid.Tekst rezolucije treba da prođe komisijsku fazu, a 21. aprila trebalo bi da bude uvršten u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić juče je potvrdio da će ova stranka uputiti u redovnu proceduru prijedloge deklaracije o osudi genocida Turske nad jermenskim narodom, te zakona kojim se zabranjuje nošenje odjeće kojom se skriva lice na javnim mjestima.

Na najavu Kluba poslanika SNSD-a reagovao je predsjednik Kluba poslanika SDA Bakir Izetbegović, izrazivši žaljenje što danas "neće biti riješena dva tako važna problema" za BiH. Izetbegović je naveo i da BiH "nema važnijih problema od toga što će desetak žena skinuti burku ili od genocida od prije 100 godina".
Politički analitičar Predrag Lazarević izjavio je povodom najave da će u parlamentaru proceduru biti upućena deklaracija kojom bi BiH osudila genocid Turske nad Jermenima - da raduje činjenica da su srpski političari iz pasivne uloge prešli u aktivnu politiku.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE