• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na žrtve Jasenovca

U Spomen području Donja Gradina služen parastos i upućene molitve za žrtve ustaškog genocida u logoru smrti Jasenovac.

 Sjećanje na žrtve Jasenovca Izvor: MONDO

Povodom obilježavanja 65 godina od proboja logoraša u Jasenovcu, njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je danas parastos na grobnom mjestu "Hrastovi" u Spomen-području Donja Gradina, odakle su upućene i molitve jevrejske i romske vjerske zajednice za sve nevino stradale žrtve ustaškog zločina genocida.

Parastosu su prisustvovali najviši zvaničnici BiH, Republike Srpske, Srbije, međunarodnih institucija, boračkih i udruženja logoraša, članovi porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila, vjerskih zajednica i predstavnika nevladinih i studentskih organizacija, te više hiljada građana.

Prethodno su vijence na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina položili predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, premijer RS Milorad Dodik sa delegacijom ministara, predsjednik Srbije Boris Tadić i ministar prosvjete te zemlje Žarko Obradović, kao i ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.



Vijence su položili i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, delegacije parlamenta BiH, opštine Kozarska Dubica, Boračke organizacije RS, Saveza logoraša RS, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata, Trećeg (RS) pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, delegacije Grada Modina i Grada Banjaluka, predstavnici EUPM-a, Jevrejske zajednice, nevladinih i studentskih organizacija iz RS.

Komemoraciji u Donjoj Gradini prisustvuje i delegacija Islamske zajednice, koju predvodi banjalučki muftija Edhem Čamdžić. Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik istakao je na skupu u Donjoj Gradini da je "odsustvo istine onemogućilo sud i pravdu, a nedostatak suda i pravde spriječio je pomirenje".

"Krvnik nije prestao biti krvnik, a žrtva žrtva uprkos decenijama prećutkivane istine o ovom stratištu i nasilnog zaborava, a sve u ime prosperiteta nekadašnjeg jugo društva... Žrtve ustaškog genocida u Jasenovcu, Donjoj Gradini, Prebilovcima, kao i ostale žrtve ustaške NDH proglašavane su žrtvama fašizma bez vjere i nacionalnosti i tako se desilo da je istina postala najveća žrtva Jasenovca", istakao je Dodik.

Žrtvujući istinu, rekao je Dodik, koja je morala da odgovori na pitanje ko je koga ubio i zašto, hranilo se nepovjerenje, strah od ponovljenog zločina, ali i strah od osvete. Zato nas ovaj dan i ovo strašno mjesto, rekao je Dodik, uvijek iznova treba da opominju kako se ovom problemu treba pristupati i da se više ne dozvole nove manipulicaije, zataškavanja ili kolektivizacija krivice.

"Svi narodi imaju žrtve, ali svi imaju i zločince. Da se ne bi ponovile greške prošlosti, neophodno je da se kroz utvrđivanje istine i kroz pravična suđenja, bez politizaije ili ideologizacije jasno kaže ko su zločinci, a ko žrtve. Nijedan zločinac, kao ni zločin nigdje ne mogu naći utočište, a sve žrtve i njihove porodice kod ispunjena pravde treba da nađu kakvu takvu utjehu", istakao je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi, Jevreji i Romi u prošlosti platili preveliku cijenu, a najskuplju u Jasenovcu i Donjoj Gradini gdje su doživjeli zločin genocida koji, kako je naglasio, na našu žalost i sramotu mnogih nikada zvanično nije nazvan pravim imenom.

Dodik je ocijenio da je konačno vrijeme da se ispravi istrijska nepravda prema precima nevino stradalim u ustaškim fabrikama smrti.

"Zbog toga će RS, uz pomoć ljudi iz cijelog svijeta kojima je istina na srcu, uskoro inicirati da se Jasenovac i Donja Gradina kroz relevantne institucije označi kao mjesto na kojem je počinjen genocid i da se taj genocid osudi" konstatovao je Dodik .

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović poručio je da je utvrđivanje istine o sistemu ustaških logora u Jasenovcu i Donjoj Gradini u najboljem interesu svih država bivše Jugoslavije, posebno srpskog i hrvatskog naroda, ali i Jevreja, Roma i drugih naroda, domaće i svjetske javnosti, te istorijske nauke.

On je rekao da je režim koji je stvorio logor u Donjoj Gradini doživio svoj vojni i civilizacijski poraz, da se nikada više ne vrati, a da sadašnjim i budućim generacijama ostaje teško i mukotrpno suočavanje sa njegovim neljudskim posljedicama.

"To je zadatak za sve zemlje bivše Jugoslavije i savremenu, demokratsku Evropu. Na ovoj Gradini smrti, koja je bila grobnica i gubilište, mi moramo izgraditi Gradinu života. Zato ovaj naš današnji skup posvećujemo onima koji su svojim životima platili najveću cijenu tog saznanja", zaključio je Radmanović.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih zarobljenika "Erim Balajla" iz Izraela Ram Doron izjavio je danas u Donjoj Gradini da se jevrejski narod podigao iz pepela holokausta i gordo rekao svijetu da nikada neće zaboraviti niti oprostiti zločine.

"Došli smo da budemo ovdje sa vama na ovaj strašni dan. Želja nam je da objelodanimo pred vama i pred svim vašim gostima iz raznih dijelova svijeta da izraelski narod neće zaboraviti niti oprostiti zločin", rekao je Doron na komemorativnom skupu povodom obilježavanje 65 godina od proboja jasenovačih logoraša.

On je podsjetio da izraelska delegacija već dvije godine prisustvuje parastosu i pomenu u Donjoj Gradini i istakao da je Republika Srpska /RS/ jedini garant da se zločini na ovom području neće ponoviti.

"Dobijam osjećaj da je svima jasno da upravo sa ovog mjesta treba spoznati jedinstvenu činjenicu da se treba boriti za bezbjednost i nezavisnost kao jedini način opstanka. Svima je jasno, i trebalo bi da bude jasno da je jedini način da se ovako nešto osigura, da se nikada ovakve stravične stvari ne ponove, Republika Srpska kao jedini garant", poručio je Doron.

JASENOVAC ODNIO 700.000 NEVINIH ŽIVOTA

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma zaključila je u aprilu prošle godine da su Hrvati uspjeli da u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubiju više od 700.000 Srba, oko 23.000 Jevreja i oko 80.000 Roma.

Logor u Donjoj Gradini nalazio se u BiH, preko puta Jasenovca, odmah iza ušća rijeke Une u Savu i formiran je 1941. godine.

Gradina i nije bila logor u pravom smislu te riječi, već samo masovno jasenovačko stratište, tj. "prihvatni logor" dok ustaše ne likvidiraju mnogobrojno srpsko stanovništvo dovedeno iz BiH i drugih krajeva zloglasne Nezavisne Države Hrvatske (NDH).  Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba.

(Agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE