• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Pronaći snage za pomirenje

Uprkos strašnim žrtvama Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu, moramo pronaći snaga za pomirenje, izjavio predsjednik Srbije Boris Tadić

 Tadić: Pronaći snage za pomirenje Izvor: MONDO

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u nedjelju u Banjaluci da su stradanjem u jasenovačkim logorima i samoj Gradini Srbi, Jevreji i Romi ujedinjeni u zajedničkoj nesreći, ali da se uprkos svim strašnim žrtvama mora pronaći snaga za pomirenje.

"Dolazio sam više puta na ovo stratište i ovo je težak dan za naš narod i trenutak u kojem smo ujedinjeni sa jevrejskim i romskim narodom u toj našoj zajedničkoj nesreći", rekao je Tadić novinarima u Banjaluci povodom obilježavanja 65 godišnjice proboja jasenovačkih logoraša.

Predsjednik Srbije je istakao da je ovaj dan za njega lično veoma težak, jer su njegov deda i članovi porodice prošli golgotu u Jasenovcu.

"Shvatam da, uprkos svim strašnim žrtvama koje smo doživljavali, ipak moramo da pronađemo snage za pomirenje i to je poruka koju danas hoću da uputim iz Banjaluke, Republike Srpske i BiH, kao što je upućujem iz Beograda", naveo je Tadić.

On je dodao da, iznad svega, treba pronaći poruku za suživot i mogućnost da svi žive kao dobri susjedi, te odgovore za iskušenja koja dolaze u budućnosti kako se ne bi generacijama koje slijede ostavila slična tragična iskustva, kojih je bilo dosta u 20. vijeku.

Tadić je napomenuo da je, upravo zbog toga, tokom posljednjih razgovora sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem ocijenio da se konačno stvaraju prilike da se napravi kvalitetan iskorak u međunacionalnim i međudržavnim odnosima.

"Vjerujem da će tako nešto biti moguće i kada je u pitanju bošnjačka politička elita i mislim da je odgovornost na ovoj generaciji političara veća u odnosu na ranije", ocijeno je Tadić.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da nema govora o tome da će usvajanjem Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici u srpskom parlamentu biti pogoršani odnosi između Srbije i Republike Srpske (RS).

"Srbija sa RS ima specijalne odnose koji su definisani Dejtonskim sporazumom i oni podrazumevaju saradnju koja je suštinska u mnogim poljima, od ekonomije do politike i takva saradnja će se nastaviti", rekao je Tadić novinarima u Aleksandrovcu.

On je dodao da je, s druge strane, Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tadić je istakao da predstavnici Srpske definišu njenu politiku u skladu sa zakonima i pravnim aktima RS i dodao da se Srbija u tu politiku ni na koji način ne miješa.

On je rekao da Srbija, takođe, donosi odluke u skladu sa vlastitim ustavnim i pravnim načelima, te međunarodnom pozicijom i političkim prilikama.

"S ozbirom na to, Deklaracija o Srebrenici kao i sve ostale odluke srpskog parlamenta ni na koji način ne mogu ugroziti odnose između Srbije i RS i između našeg naroda", poručio jeTadić.

Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je da Srbija ni po koju cijenu neće odustati od principa da i pripadnici drugih naroda, odgovorni za zločine prema Srbima, ne izađu pred lice pravde.


Tadić je rekao da Srbija i on kao njen predsjednik vode vrlo principijelnu politiku da svako ko je odgovoran za zločin mora da odgovara, bez obzira na nacionalnu pripadnost, te da u tom konteksu Srbija sarađuje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu.

"Kada sam kao predsednik Srbije upućivao poruku da Srbija nema ništa principijelo protiv toga da nacionalni sudovi sude optuženim za ratne zločine, ta poruka nije podrazumevala da se onima koji su optuženi ne sudi. Njima mora da se sudi i da se utvrdi njihova odgovornost, na kojem god položaju da su bili", izjavio je Tadić novinarima u Banjaluci.

Ako je Srbija, kaže Tadić, bila u stanju da zbog optužbi koje su imale međunarodnu verifikaciju uhapsi i izruči Tribunalu dvojicu predsjednika, od kojih je jedan oslobođen, onda i svi ostali moraju da imaju tu snagu i odgovornost.

"To je jedina pretpostavka da na kraju dođemo do pomirenja. Samo tako principijelno ponašanje nas vodi novom kvalitetu međuancionalnih odnosa. Uveren sam da to možemo", istakao je predsjednik Srbije.

On je dodao da nakon rata 90-tih godina postoji pojednostavljena namjera da se utvrdi jedan jedini krivac, što apsolutno ne odgovara istini, jer rat, kako je rekao, podrazumijeva krivicu na tri strane i zločinci su bili među svim narodima.

"Oni moraju biti otkriveni i osuđeni. U tom smislu krivica ne može biti na narodu, tako da pojednostavljivanje istorijskih događaja iz Drugog svetskog rata i ratova iz 90-tih godina nije doprineo istini. Ne može biti krivica samo na srpskom narodu i samo na njihovim predstavnicima i to je više nego jasno", rekao je Tadić.

Na pitanje da li politička rukovodstva drugih naroda u regionu treba da se izvine za zločine počinjene nad Srbima po ugledu na njega, Tadić je rekao da je svaka nacija, odnosno njeni politički predstavnici, odgovorni za vlastito ponašanje.

On je naglasio da svako nosi svoj dio odgovornosti i da je on kao predsjednik Srbije preduzimao određene korake koji su iskazivali takvu vrstu odgovornosti.

Govoreći o manipulacijama o broju žrtava, Tadić je rekao da je to uobičajen pristup nakon svih tragičih zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije i da to pitanje treba ostaviti onima koji su jedino kompetentni da ga utvrde, a to su istraživači, istoričari, pravnici i svi oni koji imaju profesionalne kapacitete da definišu broj žrtava.

Prema njegovom mišljenju, svaka manipulacija brojem žrtava samo čini problem kompleksnijim i stvara atmosferu koja je teško podnošljiva i nije korisna.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE