• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđen "modifikovani" Prijedlog zakona o akcizama

Autor SRNA

Savjet ministara utvrdio je danas modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama. Šarović insistirao da zakon ne može da ide u Parlamentarnu skupštinu BiH po hitnoj proceduri.

Ovim Zakonom o akcizama se predviđa povećanje putarine za 0,15 KM i da će prikupljena sredstva biti isključivo korištena za izgradnju auto-puteva i puteva, kao i njihovu rekonstrukciju.

Utvrđeno je da se ne povećavaju akcize, osim na bio-goriva i bio-tečnosti, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U modifikovanom Prijedlogu zakona su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade, izvršena poboljšanja u vezi sa definisanjem namjene i utroškom sredstava.

Set zakona o akcizama upućen je u dalju proceduru Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje značilo bi pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje auto-puteva i puteva na teritoriji cijele BiH, što bi vodilo daljem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta, navodi se u saopštenju.

Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara, a nakon niza konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju Delegacije EU u Sarajevu. 

ZA ŠAROVIĆA ZAKON NEPRIHVATLJIV

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da on i ministar bezbjednosti Dragan Mektić ne bi glasali za zakon o akcizama čak i da je uvažen zahtjev SDS-a kojim se traži garancija transparentnosti utroška prikupljenih sredstava.

"Čak i da je transparentno, mi smo protiv toga. Da li taj zakon bio transparentan ili manje transparentan i da li ga dobili sedam dana ranije ili pred samu sjednicu, za mene lično nije bitno. Mi generalno smatramo da nije dobar presing za taj zakon, posebno od međunarodnih finansijskih institucija", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovom mišljenju, između teksta zakona koji je utvrđen na današnjoj sjednici Savjeta ministara i onih koji su ranije predlagani, nema susštinske razlike.

"To je skoro identičan tekst. Postoje neke korekcije koje, što se mene tiče, nisu toliko važne i više su tehničke prirode. Izmjene i neki detalji za Mektića i mene su nevažni. I sa izmjenama, zakon nije prihvatljiv za nas", kaže Šarović, ne navodeći o kojim izmjenama je riječ.

On smatra da ovo nije vrijeme za usvajanje ovog zakona i da je ta prilika propuštena prije više od godinu dana.

"Mislimo da se tako važan zakon ne treba donositi ni u ovakvoj atmosferi, ni na ovakav način. Ovo je potpuno pogrešan termin za donošenje ovog zakona. To smo uvijek uslovljavali `plavim dizelom`, a sa tim se nisu saglasili neki drugi, posebno iz Republike Srpske i Međunarodnog monetarnog fonda. Propuštena je mnogo bolja prilika", rekao je Šarović.

On je istakao da je insistirao da zakon ne može da ide u Parlamentarnu skupštinu BiH po hitnoj proceduri i da će tako i biti.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE