• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Mostaru pale svijeće za Praljka

Autor SRNA

Veliki broj građana Mostara okupio se večeras ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" kod spomenika hrvatskim vojnicima, gdje su zapalili svijeće za generala HVO-a Slobodana Praljka koji je danas u Hagu izvršio samoubistvo.

Sveštenik Luka Pavlović održao je i molitvu za Praljka i sve druge pokojnike.

Delegacija Hrvatskog narodnog sabora, predvođena liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, položila je vijenac i upalila svijeće.

Zastave ispred "Kosače" spuštene su na pola koplja, a svi kafići i većina trgovačkih objekata u zapadnom dijelu grada zatvorena je u 19.00 časova.

Okupljanje su organizovala hrvatska udruženja proistekla iz rata.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak preminuo je u bolnici u Hagu, nakon što se otrovao danas u sudnici Haškog tribunala, poslije potvrđivanja presude za ratne zločine na 20 godina zatvora.

Hrvatska Vlada: Osporiti navode iz presude

Vlada Hrvatske smatra da mnogi navodi iz današnje presude Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu protiv "Jadranka Prlića i ostalih" ne uvažavaju istorijsku istinu i činjenice, da nisu utemeljeni i da su politički neprihvatljivi, te poručuje da će razmotriti sve raspoložive pravne i političke mehanizme za njihovo osporavanje.

U saopštenju se ističe da se ovom presudom na potpuno pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha iz devedesetih godina 20. vijeka u ratnim zbivanjima u BiH.

"Ovdje prvenstveno mislimo na neuvažavanje žalbi šestorice Hrvata na prvostepenu odluku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u dijelu koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat", navode iz Vlade Hrvatske.

U saopštenju se podsjeća da se Hrvatska željela uključiti u sam postupak kao prijatelj suda već od njegovog početka 2006. godine, te je isto ponovo pokušala 2016. i ove godine u žalbenom postupku, međutim, Sud je odbio zahtjeve Hrvatske.

"Ujedno, smatramo da je karakterizacija djelovanja šestorice Hrvata iz BiH, kao članova udruženog zločinačkog poduhvata na području BiH, donesena bez dovoljnog uvida i razumijevanja svih okolnosti njihovog djelovanja, temeljnih ciljeva, uključujući i ulogu HVO-a kao sastava oružanih snaga tadašnje Republike BiH, te uz neprihvatljivo široko tumačenje pojma udruženog zločinačkog poduhvata, koje nadilazi primjenu postojećeg međunarodnog humanitarnog prava", navodi se u saopštenju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE