• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toksikolog: Praljak umro zbog spore reakcije

Autor SRNA

Hrvatski toksikolog Franjo Plavšić izjavio je da intervencija doktora nakon trovanja Slobodana Praljka u Hagu, po svemu sudeći, nije bila dovoljno brza, bez obzira na to o kojem je otrovu riječ.

Ističući da je brzina ključna u spasavanju života otrovanog pacijenta, posebno ako se ne zna o kojem se otrovu radi, Plavšić je dodao da je izgleda prošlo previše vremena od kada je Praljak popio otrov do njegovog odlaska u bolnicu, pa je za intervenciju bilo prekasno. 

Plavšić napominje da je i za najjači otrov koji se popije potrebno neko vrijeme da uđe u krv, odnosno da postane smrtonosan, a za to vrijeme doktori mogu pomoći. 

Plavšićeve riječi o zakašnjeloj intervenciji potvrđuju podaci prema kojima je Praljak popio otrov u 11.30, a kola Hitne pomoći navodno su stigla u Haški sud tek oko 12.30, dakle sat kasnije. Potom je stigao i tim za reanimaciju, a tek sat kasnije hitna pomoć je navodno odvezla Praljka u bolnicu, piše "Slobodna Dalmacija". 

Prema njegovim riječima, kod trovanja je vrlo važno da pacijent što prije stigne u bolnicu. 

Žalbeno vijeće potvrdilo je danas presude šestorici optuženih za zločine protiv čovječnosti, u zločinačkom poduhvatu etničkog čišćenja bosanskih muslimana. 

U saopštenju se navodi da je optuženima tokom rata u BiH bio zajednički cilj preuzimanje kontrole nad teritorijama u BiH, kao i protjerivanje na desetine hiljada bosanskih muslimana, kako bi pripremili teren za ujedinjenje Hrvataa na teritoriji BiH. 

Bivši funkcioneri Herceg-Bosne Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić osuđeni su na kazne zatvora u trajanju od 10 do 25 godina. 

Praljak, koji je osuđen na 20 godina, nakon izricanja presude je izjavio da ne prihvata odluku Žalbenog vijeća, da bi zatim ispio otrov u sudnici. 

Ubrzo nakon incidenta u sudnici, Praljak je preminuo u bolnici. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE