• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić: Zagovarači "Dejtona 2" žele krizu u BiH

Autor SRNA

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je danas da je neprihvatljivo da se govori o "Dejtonu dva" i da ljudi koji govore o tome ustvari žele da nastane kriza u BiH.


"Apsolutno je neprihvatljivo da govorimo o Dejtonu dva, Dejtonu tri ili bilo kakvom drugom Dejtonu. Treba da se posvetimo i provedemo dosljedno sve ono što piše u okviru Dejtona", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Đokić smatra da je temeljni Dejtonski sporazum dao jasan okvir kako se BiH može uspostaviti, kako se u njoj mogu graditi odnosi i kako se može obezbijediti trajna stabilnost i sigurnost, kako za svaki narod, tako za oba entiteta i za svakog građanina BiH.

"Ta priča o Dejtonu dva je ustvari samo želja da ovdje nastane kriza. Oni koji se za to zalažu žele krizu i žele goru BiH nego što je danas imamo sa svim njenim problemima", ocijenio je Đokić.

On kaže da je Dejton otvorio mnogo mogućnosti - da BiH može ekonomski jačati, da se može razvijati bolja saradnju sa drugim zemljama u regionu i u svijetu, da se može učiniti boljim život građana, i Srba i Bošnjaka i Hrvata.

"Ipak treba imati u vidu da je nakon više od 20 godina primjene Dejtona u ovoj zemlji došlo do velikog napretka i razvoja. Neka svako pogleda kako smo izgledali 1996. i kako izgledamo 20 godina poslije",rekao je Đokić.

On je istakao da je mnogo pozitivnih i dobrih promjena, a moglo bi biti i mnogo bolje i više da je za to bilo dovoljno volje.

"Republika Srpska je bila odgovoran činilac primjene Dejtona i to radimo i danas. U tom smislu se ništa ne treba mijenjati. Trebamo se naviknuti da je BiH decentralizovana, ali istovremeno slobodna država tri naroda i dva entiteta", rekao je Đokić.

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl R. Tarner u pismu državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu ukazao je "na prijeku potrebu da se Vašington okrene regionu Balkana i preuzme vodeću ulogu u procesu pomirenja" i predložio potpisivanje "Dejtona dva".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE