• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Rat'' SDA i SDP: Ko podržava Dan RS?

Autor mondo.ba

Stranka demokratske akcije i Socijaldemokratska partija BiH ''ratovale'' su danas saopštenjima, a povod je sutrašnji praznik u Republici Srpskoj.

 ''Rat'' SDA i SDP: Ko podržava Dan RS? Izvor: Vedran Ševčuk/ MONDO
Izvor: Vedran Ševčuk/ MONDO

Da 9. januar neće proći bez trzavica i prikupljanja političkih poena u drugom entitetu pokazale su dvije političke partije. Prvo je SDA objavila saopštenje u kojem se navodi kako ova partija "dijeli zaprepaštenje javnosti zbog činjenice da SDP podržava obilježavanje 9. januara kao Dana RS".

Evo kako su obrazložili svoju tvrdnju:

"Nije moguće drugačije tumačiti to što je delegat SDP-a u  Domu naroda RS Enes Suljkanović odbio da se pridruži podnošenju apelacije Ustavnom sudu BiH, koju su potpisali delegati iz bošnjačkog i hrvatskog naroda sa zahtjevom da se stavi van snage najnoviji zakon o praznicima u  RS. Postupak SDP-ovog delegata je bacio više svjetla na nedavni tajni sastanak Nikšića i Dodika u Banjaluci. Sve upućuje na to da je Suljkanovićev potez posljedica tog susreta i postignutog dogovora između SDP-a i SNSD-a. Očigledno je da se SDP nastavio ponašati po matrici koja je uspostavljena još tokom prošlog mandata kada je sa SNSD-om napravio sporazum kojim su srušene brojne reforme u BiH", navedeno je u saopštenju SDA.

Oni odbacuju "navode SDP-a o bilo kakvoj politizaciji", jer, kako kažu, za SDA 9. januar nikad neće biti tema za politiziranje ili prikupljanje političkih poena, nego pitanje odnosa prema državi BiH i ravnopravnosti svih naroda u svakom njenom dijelu.

"Sve dok njihov delegat, koji je ranije učestvovao u obilježavanju godišnjica RS, ne potpiše apelaciju, smatraćemo da je SDP spreman radi borbe za vlast zanemariti masovna kršenja ljudskih prava koje je proizvelo proglašenje 9. januara Danom RS", kažu u SDA.

Za Bošnjake i dalje sporan 9. januar

Uskoro je stigao odgovor iz SDP-a gdje kažu da su zaprepašteni "novom količinom laži i obmana iz kuhinje SDA i njihovog posrnulog lidera Bakira Izetbegovića".

U ovoj stranci optužuju SDA za neprestanu podršku SNSD-u, Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj.

"Mi u, Socijaldemokratskoj partiji BiH, nemamo dilema kada je u pitanju poštivanje vladavine zakona, pa tako i po pitanju odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju Dan RS. Nije SDP, već SDA-ov premijer Fadil Novalić, zvao poslanike Domovine u NSRS da podrže budžet RS, kao što su to uradili i prošle godine. Takođe, nije SDP, već SDA i Izetbegović u kafani u Lukavici Miloradu Dodiku i njegovoj vlasti osigurao stotine miliona KM, kroz usvajanje aranžmana sa MMF-om. Na istom mjestu i istog dana Izetbegović je potpisao sramni Mehanizam koordinacije kojim je, osim entitetskog veta, u pregovorima sa EU uveden i kantonalni veto, a na čemu su Izetbegoviću javno zahvalili Dodik i Čović. Nedavno su SDA i SNSD, kao dio Koalicije za siromašenje građana, izglasali povećanje akciza, koje će u vidu novogodišnje čestitke dovesti do vala poskupljenja u cijeloj BiH", nabrajaju u SDP-u.

U ovoj stranci dodaju da ne žele učestvovati u "predizbornim trikovima SDA" i pozivaju Bakira Izetbegovića da, "ukoliko želi tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS, to učini sam, a ne da se krije iza Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS".

"Tako će pokazati da ima hrabrosti stati iza svoje politike sukoba i vještačkih tenzija, te ujedno preuzeti odgovornost za sve što će takva politika donijeti svim građanima BiH", piše u saopštenju SDP.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE