• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasada SAD o obilježavanju 9. januara

Autor mondo.ba

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH povodom obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske navodi da nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava.

 Ambasada SAD o obilježavanju 9. januara Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

"Stav Ambasade SAD o zvaničnom obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske dobro je poznat. Ustavni sud BiH proglasio je taj datum neustavnim. Kao što smo više puta ponovili, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati; nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to odgovarati. Mi nemamo ništa protiv da Republika Srpska proslavlja svoje praznike, ali te proslave treba organizovati uz uvažavanje vladavine prava i prava svih konstitutivnih naroda što je ključno za demokratske procese. Neodgovorno je od političkih lidera da dalje polarizuju politički dijalog u BiH umjesto da se bave problemima sa kojima se građani ove zemlje trenutno suočavaju", saopštila je za N1 Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara ocijenio neustavnim, danas je ipak, nizom manifestacija, uključujući i vjerske, obilježen dan RS.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boki

Kako kaze Mile „Ne moze nam niko nista jaci smo od sudbine samo mogu da nas mrze oni sto nas ne voleee“......zivela Republika Srpska!!!!!!

XAJBA3

Gdje su indijaci?

MONDO REPORTAŽE