• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svečani prijem za kraj manifestacije

Autori mondo.ba Autori Agencije

Današnja proslava Dana Republike nastavljena je, nakon svečanog defilea i akademije, svečanim prijemom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

 Svečani prijem povodom Dana RS Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska mirno i stabilno društvo, posvećeno afirmaciji srpskog naroda, ali da su dobrodošli i svi drugi koji žele da žive sa srpskim narodom u miru.

Dodik je na svečanom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske istakao značaj krsne slave i porodičnog okupljanja za srpski narod.

"Malo je Srba koji ne slave slavu. Slava i okupljanja kroz istoriju činile su da ovaj narod sačuva svoj jezik, pismo i kulturu. To je bilo moguće zato što je bila nepokolebljiva i neuništva Srpska pravoslavna crkva (SPC)", istakao je Dodik.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da Republika Srpska danas postoji na radost svih Srba, ne samo u Srpskoj i Srbiji, već cijelog brojnog srpstva u dijaspori.

"Svi smo se ovde danas okupili povodom slave najnovije države srpskog naroda", rekao je patrijarh Irinej na svečanom prijemu u Banjaluci, povodom proslave 9. januara - Dana Republike Srpske.

On je istakao da srpski narod cijeni slavu, jer svaki dom i mnoge ustanove imaju svoju krsnu slavu.

"Republika Srpska ima divnu slavu - Svetog mučenika Stefana prvog apostola i arhiđakona, koji je svojim životom postradao u vjeri za Gospoda Hrista", podsjetio je patrijarh Irinej.

On je rekao da srpski narod ima i divne riječi za krsnu slavu - ko slavu slavi, slava mu i pomogla.

"Republika Srpska slavi svoju slavu i Sveti arhiđakon Stefan neka bude pokrovitelj i zaštitnik sa blagoslovom Božijim ovog naroda i cijelog naroda srpskog. Dobrodošli na slavu Republike Srpske i neka vas Gospod sve blagoslovi", poručio je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je na kraju obraćanja pozdravio predsjednika Republike Srpske i sve njene predstavnike, uputivši čestitke povodom Dana Republike Srpske i krsne slave Svetog arhiđakona Stefana.

"Ako budemo imali Gospoda Boga sa nama i sve bogougodnike Božije, niko neće moći da nam naškodi", naglasio je patrijarh Irinej.

Dodik: Borba za RS nije završena FOTO VIDEO

Predsjednik Srpske je podsjetio da mnogima kroz istoriju SPC nije bila dobrodošla na ovim prostorima, navodeći primjer period Otomanske imperije, Austrougarske, te druga Jugoslavija.

"Sada SPC, narodi i njihove države Republika Srpska i Srbija zajedno proslavljaju sve naše važne datume, a 9. januar je sigurno jedan od najvažnijih datuma u čiju čast smo se danas ovdje okupili", istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je izrazio zahvalnost svima koji su danas prisustvovali obilježavanju Dana Republike, a posebno Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, koji je juče doputovao u Srpsku.

IVANCOV: NE TREBA NEGIRATI ČINJENICU O OSNIVANJU SRPSKE

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov poručio je danas da ne treba negirati činjenicu da je 9. januara 1992. godine osnovana Republika Srpska.

"Danas je dan kada je stvorena Republika Srpska, koja je dio BiH, i kojoj je dodijeljena posebna punomoć. Ta punomoć jeste sastavni dio saglasnosti dostignutih tokom potpisivanja Dejtonskog sporazuma i te au punomoći jedan od glavnih principa tog sporazuma", rekao je Ivancom novinarima u Banjaluci nakon prijema kojeg je upriličio predsjednik Srpske Milorad Dodik povoodm 9. januara - Dana Republike.

Ruski diplomata čestitao je svim građanima Srpske Dan Republike, kao i božićne i novogodišnje praznike.  

Svečanim prijemom povodom Dana Republike Srpske - 9. januara u Banjaluci je završena centralna manifestacija obilježavanja Dana Republike.

Centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana Republike, koja je održana u Banjaluci, prisustvovale su brojne zvanice Republike Srpske, Srbije, te inostranstva.

Koncert domaćih izvođača biće održan od 20.00 časova na Trgu Krajine, a koncert gostujućih izvođača od 22.00 časa.

U ponoć je predviđen vatromet na Trgu Krajine. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE