• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prikupljeni potpisi: Akcize idu na Ustavni sud BiH

Autor mondo.ba

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević izjavila je danas u Sarajevu da je Ustavnom sudu BiH upućena apelacija u vezi sa nedavno usvojenim setom zakona o akcizama.

"Apelaciju su potpisali svi poslanici koji su bili protiv beskrupulozne pljačke građana", rekla je Pandurevićeva novinarima.

Prema njenim riječima, apelacijom se traži da Ustavni sud do donošenja svoje konačne odluke o setu zakona o akcizama donese privremenu mjeru, odnosno da do tada obustavi primjenu zakona.

"S obzirom da svi znamo da je Ustavni sud politička instanca u kojoj sigurno značajan uticaj imaju EU i Delegacija EU, te domaće političke partije, pomalo sam skeptična u vezi sa njihovom odlukom", rekla je Pandurevićeva.

Ona je uvjerena da Ustavni sud još nikada nije imao primjer da jedan zakon na tri službena jezika u BiH bude objavljen u dvije različite varijante.

"Mislim da bi bila bruka za pravosuđe svijeta, da bi Ustavni sud BiH dospio na sram svuda u svijetu i izgubio kredibilitet kada bi rekao da je u redu da imamo različite tekstove zakona na različitim jezicima", zaključila je Pandurevićeva.

Ranije danas Saša Magazinović iz SDP-a potvrdio je za N1 da se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine skupljaju se potpisi za apelaciju Ustavnom sudu u vezi sa Zakonom o akcizama.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine 15. decembra usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15, odnosno 0,18 maraka kada se doda PDV.

Za zakon, odnosno povećanje akciza glasala su 22 poslanika, dok je protiv bilo 20. Za set zakon o akcizama, odnosno putarinama, glasali su poslanici SDA, SNSD-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Protiv zakona bili su članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar te poslanici BPS-a i A-SDA.

Stisnimo se, sve je to politika

Plin će najviše da poskupi, dizel preskače 2 KM

"Kad vidite cijene goriva, sjetite se ko je kriv"

Postoji mogućnost da dođe Ikea, to je ženama važno

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE