• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će na liste u Srpskoj: Novi izbori, stara lica

Autori mondo.ba Autori Žarko Marković

Kako stvari stoje, partije u Srpskoj će, kada su u pitanju liste za Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na liste "izbaciti" uglavnom stara lica, uz poneko osvježenje.

 Ko će na liste izbori 2018 Izvor: MONDO/Vesna Kerkez
Izvor: MONDO/Vesna Kerkez

Osam mjeseci prije izbora, u Republici Srpskoj su, logično, u prvom planu pojedinačne kandidature, od kojih će, svjesni su toga u oba bloka, da zavisi i kako će nakon oktobra biti formirana izvršna vlast.

Zato ne čudi što je pažnja javnosti uglavnom usmjerena prema tim kandidaturama. I dok se u vladajućem bloku još ništa ne zna, osim da lider DNS-a Marko Pavić insistira da ova stranka dobije jednu pojedinačnu kandidaturu, u Savezu za promjene riješena je jedna od dvije dileme – kandidat će da bude Mladen Ivanić, a SDS će tek da odluči.

Istovremeno, PDP je prvi donekle otkrio karte i kada su u pitanju liste za parlamente. Najavljeno je da će šef partije Branislav Borenović biti nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u izbornoj jedinici jedan. Perica Bundalo će, takođe je potvrđeno, na vrh liste za Narodnu skupštinu u “jedinici”, Igor Crnadak u izbornoj jedinici tri, Milan Švraka u “dvojci”, Dragan Galić u “sedmici”, što praktično znači da će PDP uglavnom da se osloni na provjerena imena uz poneko osvježenje u vidu Jelene Trivić ili Draška Stanivukovića kojem, doduše, to ne bi bio prvi pokušaj da uđe u republički parlament s obzirom da je prije četiri godine završio kao drugi, iza Borenovića.

Ostale partije još ne otkrivaju imena, ali sudeći po nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, određenih iznenađenja će biti, ali glavni likovi na vrhu lista biće ipak poznata lica.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Kada je najjača stranka u Srpskoj u pitanju, mnogo je nepoznanica, ali trebalo bi očekivati da se SNSD u trci za mandate u Parlamentu BiH osloni na provjerena imena koja garantovano nose veliki broj glasova. To su, prije svih, Nikola Špirić u “jedinici”, te Lazar Prodanović i Staša Košarac u “trojci”. Moguće je da će i Milica Marković pokušati da dođe do novog mandata, a biće interesantno vidjeti da li će na listu i Dušanka Majkić koja se u drugoj godini aktuelnog mandata penzionisala u Parlamentarnoj skupštini, uzela otpremninu i zatim se vratila na posao, što je izazvalo dosta negativnih komentara u dijelu medija i javnosti.

SNSD-ove nepoznanice za parlament Srpske

Na izborima za NSRS mnogo je više nepoznanica. Nije isključeno da SNSD ovdje posegne za određenim osvježenjima. Slično je urađeno 2014. godine kada je prednost na listama data nekim novim kadrovima u odnosu na one koji su iznijeli mandat 2010-2014. Ipak, neki likovi su uvijek sigurica, prije svih Zoran Tegeltija u izbornoj jedinici tri, Radovan Višković u “sedmici” te Radovan Vuković u “devetki”. Po novi mandat će vjerovatno i sve istaknutiji Igor Žunić u “četvorki” i Marko Vidaković u “osmici”. Teško je procijenjivati ko će biti nosioci lista, a ko će ići na niže pozicije, ali imati siguran prolaz preko kompenzacione liste, ali na listama bi trebalo da bude mjesta i za aktuelne poslanike Vanju Bajića, Dalibora Pavića, Dušicu Šolaju…

Formiranje lista u SDS-u biće takođe zanimljivo. Odlaskom Đorđe Krčmara u DNS, sve sluti da će u izbornoj jedinici jedan prvi na listi biti Borislav Bojić. U “dvojci” će biti i više nego zanimljivo jer kandidaturu je najavio prvi čovjek Doboja Obren Petrović, za vrh liste zainteresovan je i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, a to je područje i sa kog dolazi Mladen Bosić. U “trojci” bi nakon dva uzastopna mandata na broju jedan liste trebalo da se nađe žena, Aleksandra Pandurević, ali tu pretenzije ima i Darko Babalj.

Da li će Dragan Mektić na listu

Kada je NSRS u pitanju, SDS u “jedinici” ponovo računa na Dušana Berića te načelnika Kostajnice Dragu Bundala koji je i potpredsjednik stranke. Izuzetno atraktivno bi moglo da bude na vrhu liste u izbornoj jedinici dva gdje bi mogao da se nađe ministar bezbjednosti Dragan Mektić. U “trojci” koja pokriva Banjaluku broja jedan bi trebalo tražiti između aktuelnih poslanika Nedeljka Glamočaka, Davora Šešića i šefa banjalučkog odbora Mladena Kajkuta. Nade Planinčević se prilično istakao u ovom mandatu, ali i izgubio izbore za načelnika Dervente, no i pored toga, mogao bi na vrh liste u “četvorki”. U dobojskoj jedinici će biti zanimljivo jer je to baza Borisa Jerinića, zamjenika ministra odbrane i Milana Miličevića, načelnika Teslića.

Izvor: Vedran Ševučuk/Mondo.ba

U “šestici” je kandidat za vrh Igor Ostojić, generalni sekretar partije, a ističe se i Želimir Nešković iz Lopara. U “sedmici” valja ponovo očekivati nekoga od braće Vasić, Dragomira ili Kostadina, u “osmici” je 2014. najviše povukao Milovan Bjelica pa nije isključeno da se načelnik Sokoca ponovo aktivira na vrhu liste, dok je Hercegovina izgledno prepuštena Draganu Ćuzulanu. Za Vukotu Govedaricu se, vjerovatno, sprema pojedinačna kandidatura.

U ostalim partijama takođe će se na listama oprobati provjerena imena. U DNS-u Marko Pavić i Nedeljko Čubrilović, ako ne izboksuju neku pojedinačnu kandidaturu, te Spomenka Stevanović. Dragan Čavić jednostavno mora na listu NDP-a jer je prinuđen da najviše “povuče”, ista stvar je i sa Zdravkom Krsmanovićem u Foči. U Socijalističkoj partiji u Banjaluci na vrh liste će, izvjesno, Goran Selak, a sve ostale pozicije su otvorene.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

žena-zmaj

Blago nama!

ez

Ko god bude na listi samo se za sebe bori.Ja sigurno necu glasati nizakog.Svako ce narodu davati poreze i poskupljenja od kojih obicni narod nije mogo da zivi a posebno sad.Sta su dali ovom jadnom narodu.NISTA.

MONDO REPORTAŽE