• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaduženje za auto-put 402 miliona evra

Autor SRNA

Direktor preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić izjavio je večeras u Banjaluci da će kreditno zaduženje za izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj iznositi 402 miliona evra, što je jednako vrijednosti radova.

 Zaduženje za auto-put 402 miliona evra Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Suština je u tome da je danas na dnevnom redu Narodne skupštine dokument o dodatnom zaduženju našeg preduzeća za završetak radova na auto-putu Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona evra kod Evropske investicione banke (EIB), gdje je osnovni kredit od 160 miliona evra, što znači da će ukuno zaduženje biti 207 miliona evra", rekao je Topić novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Osim ovog, kaže Topić, u Evropskoj banci za obnovu i razvoj smo za dionicu auto-puta od Doboja do Prnjavora imali osnovni kreditni ugovor od 185 miliona evra i sada je u pripremi dodatno zaduženje od 10 miliona evra.

"Dokument koji je večeras pokazan u Narodnoj skupštini jeste redovnom procedurom upućen u organe BiH. To je dokument u kome ne piše ništa više, niti drugačije od prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja Srpske od 47 miliona evra kod EIB-a po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, koji razmatraju poslanici", dodao je Topić.

On je naglasio da neko ko pogrešno tumači dokument ne može da shvati šta je napisano u njemu ili to ne želi, pa zato traži povod za galamu.

Topić je napomenuo da nisu tačni navodi poslanika opozicije da je na službenom putu i da zato ne prisustvuje skupštinskom zasjedanju.

"Nisam bio na službenom putu u Izraelu. U Banjaluci sam bio i prošlu sedmicu, kada sam prisustvovao sjednicama skupštinskih odbora na kojima je bilo riječi o ovom prijedlogu odluke", kaže Topić.

KOSTIĆ: 165 MILIONA EVRA VLASTITIH SREDSTAVA JOŠ NIJE UTROŠENO

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić izjavila je da vlastita sredstva Srpske za izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj, u iznosu od 165 milona evra, još nisu potpuno utrošena.

Kostićeva je u završnoj riječi nakon rasprave o prijedlogu odluke o zaduženju Srpske kod Evropske banke za obnovu i razvoj od 47 miliona evra za dovršetak radova na auto-putu Banjaluka-Doboj po hitnom postupku, navela da je za postupke eksproprijacije utrošeno 60 miliona KM.

Ona je istakla da će ukupno zaduženje za igradnju ovog auto-puta, računajući i ovih 47 miliona evra, iznositi 402 miliona.

Kostićeva je dodala da će Hrvatska, prema njenim informacijama, izdati građevinsku dozvolu za izgradnju mosta kod Gradiške i da bi ove godine radovi mogli da počnu.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja Srpske kod Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj, po projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske", po hitnom postupku.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o iznosu garancija koje Republika Srpska može po hitnom postupku izdati u ovoj godini.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjasniti sutra.

Nastavak sjednice zakazan je u 10 časova.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

auuu

Pa ko ce moci voziti po tim putevima silnim, poskupile registracije poskupilo gorivo a ovo krntija sto narod vozi bice sve manje i manje jer nema narod okle vozit. Doduse bice njima komotnije da se vozaju u onim silnim autinama sto kupuju od para sto bi trebalo u kakve fabrike ulagat i podsticaje za poljoprivredu nebi li narod mogo zivit ikako. A njima auto putevi puno i ne trebaju vozaju se oni helikopterima kako hoce i ko hoce. Kad pominju ove milione koda o feningama pricaju kako se lako bacakaju sa njima, oni 402 MILIONA EVRA preko 800 MILIONA MARAKA HEEEEJJ za auto put a minimalac puno i 410 maraka jadnom narodu. Nek se gradi ali daj po redu da narod ima sta i odakle jesti a ne da se gradi ono odakle najvise ONI mogu ukrasti. DOKLE???

Xy

A, zasto narod cuti? Svako bi pomislio, zato sto mu je dobro. Tako misli i vlast pa nastavlja po starom, kradja i kriminal......a narod cuti.....i trpi.....i pada u depresiju. Onda ce morati da kupuje lijekove, antidepresive, pa ce vlast opet da profitira zajedno sa farmaceutskom mafijom. Znaci, narod je lud, zbunjen i KRIV za vlastito stanje.

Milan..!

Dobro mutite vodu uh kako ste jadni svi vi ,, koliko je vasih parica stim da sve radi binis i kompanije poput niskogradnje , hahaha

Rade

Recite ko da se vozi autoputem nece nasa djeca vracati vase kredite vec i unuci sram vas bilo umjesto da pricate o fabrikama da narod radi al narod cuti

MONDO REPORTAŽE