• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci bi da ospore grbove 20 opština RS

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uputiće Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti grbova u 20 opština Srpske, saznaje "EuroBlic".

 Bošnjaci bi da ospore grbove 20 opština RS Izvor: MONDO

Bošnjački predstavnici u Vijeću naroda RS smatraju da grbovi ovih opština ne sadrže elemente sa kojima bi mogli da se identifikuju svi konstitutivni narodi u RS, a na udaru bi se, između ostalih, mogli naći grbovi Bijeljine, Berkovića, Višegrada, Gackog, Kalinovika, Rudog, Sokoca.... Iz ovog kluba ranije je potvrđeno da su im sporni i grbovi Banjaluke, Nevesinja i Vlasenice.

"To su grbovi koji sadrže vjerske simbole samo jednog, srpskog naroda i na njima se uglavnom nalaze crkve ili krstovi. Naravno, postoje opštine koje nemaju problematične ambleme niti grbove, jer obično sadrže neka neutralna obeležja ili samo simboliku koja nema vjerske elemente i oni su prihvatljivi za Bošnjake", smatra predsjednik bošnjačkog kluba Edin Ramić.

Nakon odluke Ustavnog suda u vezi sa grbom i himnom RS, Ramić smatra da su i opštine u RS morale da riješe pitanje svojih obilježja u kojima bi bila "zastupljena" sva tri konstitutivna naroda. On vjeruje u, kako kaže, pozitivan ishod sudske odluke i tvrdi kako se ne može govoriti o nekim velikim troškovima, jer bi opštine trebalo samo da promijene simbole na ulazima.

"Mi smo prilikom iniciranja ovog pitanja tražili od srpskog i hrvatskog kluba da se priključe ovoj inicijativi kako bismo na isti način tretirali i opštine u FBiH. Nismo dobili nikakav odgovor, što očigledno govori o tome da se ne žele baviti tim problemom. Postoje i u FBiH opštine koje takođe imaju obilježja koja su u suprotnosti sa odlukom o konstitutivnosti, odnosno sadrže samo obilježja jednog naroda - džamiju, mjesec i zvijezdu, a ne sadrže crkvu, krst ili slično", rekao je Ramić.

Šef srpskog kluba delegata u Vijeću naroda RS Staša Košarac poručio je Ramiću da ne treba da brine o interesima srpskog naroda u FBiH, jer to ni nije njegova nadležnost. "Grbove gradova i opština donose lokalne skupštine, a budući daje stranka, čiji je Ramić član, izvršila etničko čišćenje FBiH i da u značajnom dijelu opština u tom entitetu Srbi nemaju svoje predstavnike, oni ne mogu ni učestvovati u procesu donošenja odluka, pa ni kada su u pitanju grbovi", istakao je Košarac.

Ako postoji istinska volja da taj problem bude riješen i u FBiH, Košarac je poručio Ramiću da posredstvom organa svoje stranke inicira da FBiH, kao entitet "U tih 20 opština treba vidjeti kako su Bošnjaci glasali prilikom utvrđivanja statuta opština i prijedloga simbola, jer u mnogima ima primjera da su bošnjački predstavnici glasali za njih, a bošnjački klub delegata u Vijeću naroda RS sada traži da se to promijeni. Ovdje je riječ o očiglednom političkom marketingu i želji pojedinaca da skrenu pažnju javnosti na sebe kako bi sebi obezbijedili bolje pozicije na izbornim listama", ocijenio je Košarac.

U Ministarstvu uprave i lokalne samopurave RS kažu da još nisu dobili zvaničnu informaciju o tome u koliko opština u RS su, prema ocjeni Kluba Bošnjaka, sporni simboli.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE