• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strogi nadzor nad ćelijom Momčila Krajišnika

Mirko Krajišnik je rekao da je zatvor "Belmarš" u kome kaznu izdržava njegov brat pod vrlo strogim nadzorom osoblja.

 Strogi nadzor nad ćelijom Momčila Krajišnika Izvor: MONDO

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik za sada on nije imao nikakvih neprijatnosti niti provokacija u zatvoru "Belmarš" u jugozapadnom dijelu Londona, koji se smatra jednim od težih zatvor u Engleskoj i u kojem su smještene razne vrste i profili kriminalca, potvrdio je Srni njegov brat Mirko Krajišnik.

Komentarišući fizički napad na generala Vojske RS Radisava Krstića u zatvoru "Vejkfild" u sjevernoj Engleskoj, Mirko Krajišnik je rekao da je zatvor "Belmarš" u kome kaznu izdržava njegov brat pod vrlo strogim nadzorom osoblja tako da vjerovatno nikome ne pada na pamet provociranje ili uznemiravnje drugih.

"Moj brat je u `Belmarš` došao kao 916. zatvorenik. Naravno, da među njima postoje različiti profili kriminalca, ali on tvrdi da nema problema. Ima ćeliju u kojoj provodi najviše vremena, osim vremena predviđenog za šetnju i rekreaciju. Izađe da telefonira ili da uzme obrok i vraća se u ćeliju i tamo jede", rekao je Mirko Krajišnik.

Prema njegovim riječima, Momčilo Krajišnik je rekao da ne očekuje ništa posebno u zatvoru i da ga samo interesuje da ima gdje leći i da ima uslove da piše i čita.Govoreći o mogućnosti prijevremenog puštanja na slobodu, s obzirom da je Momčilo Krajišnik prema engleskom zakonodavstu stekao to pravo, Mirko Krajišnik je rekao da je Timu za odbranu do sada dostavljeno 29 pismenih odgovora u kojem je izneseno pozitivno mišljenje institucija i pojedinaca u BiH u vezi sa puštanjem na slobodu njegovog brata.

To je materijal, koji će ići u prilogu mišljenja koje pravi jedan engleski advokat, inače ekspret za pritvorske slučajeve i zatvorenike za privremene otpuste, a koji će predstavljati Momčilov zahtjev Tribunalu za puštanje na prijevremenu slobodu. U okviru tog materijala biće i izvještaj Ministarstva pravde Engleske, koje je pravilo intervju sa Momčilom i sve to zajedno činiće jedan kompleks na osnovu kojeg će predsjednik Haškog tribunala odlučiti o pravnom pravu Momčila Krajišnika za prijevremeno puštanje na slobodu", objasnio je Mirko Krajišnik.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravde Engleske je sačinilo izvještaj na osnovu intervjuu koji su dva do tri mjeseca pravili sa njegovim bratom, a koji sadrži obradu predmeta i psihološko gledanje ličnosti. Taj materijal je upućen Tribunalu, na osnovu kojeg će oni iznijeti stav da li Momčilo Krajišnik može ili ne uputiti zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

"Kada Momčilo dobije pisani stav Tribunala da može podnijeti zahtjev za prijevremno puštanje na slobodu to će biti poziv da se on obrati Tribunalu i traži prijevremno puštanje na slobodu. Taj zahtjev je već pripremljen i zajedno sa ovim pismenim odgovorima predstavalja jedan set materijala koji predsjednik Tribunala cjeni i odlučuje po njemu", precizirao je Mirko Krajišnik.

On je napomenuo da nekadašnji predsjednik parlamenta Srpske ima pravo na prijevremno puštanje na slobodu koje je predvidjelo zakonodavstvo zemlje u kojoj izdržava kaznu, a to je jurisdikcija po Haškom tribunalu.
Mirko Krajišnik očekuje pozitivno rješenje, jer su, kako je naglasio, ponašanje i ličnost njegovog brata pozitivno ocjenjeno, što je dovoljan razlog za uvažavanje zahtjeva. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE