Lukac Ispituje me a optuzen za pokusaj ubistva

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Lukač: Ispituje me, a optužen za pokušaj ubistva

Autori mondo.ba Brankica Spasenić
Autori mondo.ba Brankica Spasenić

Sjednica Anketnog obora Narodne skupštine RS danas je kratko bila prekinuta tokom ispitivanja ministra unutrašnjih poslova RS Dragan Lukača.

lukač Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Sjednica je u jednom trenutku bila na granici incidenta, nakon što je ministar odbio da odgovara na pitanja Borislava Radovanovića, blogera i člana grupe „Pravda za Davida“, koji je i suspendovani policajac. Lukač je potvrdio da protiv njega postoji potvrđena sudska optužnica za pokušaj ubistva!

"Morate znati ko vam sjedi i postavlja pitanja. Uključili ste u odbor čovjeka protiv kojeg se vodi postupak. To je zloupotreba ove institucije. Neću da odgovaram na pitanja takvog čovjeka. Angažovali ste čovjeka koji treba da bude na psihijatrijskom liječenju", kazao je Lukač i iznio podatke da je Radovanović ranije liječen.

Nakon petominutne pauze, Lukač je kazao kako je bio spreman da odgovara na sva pitanja, ali da se od njega ne može očekivati da odgovara na pitanja čovjeka koji je optužen za pokušaj ubistva načelnika PU u Prijedoru.

"Tražim da ga izuzmete", kazao je Lukač, a na kraju je nakon konsultacija sa članovima Anketnog odbora, pristao da nadalje „odbija“ da odgovara na njegova pitanja.

Radovanović je Lukaču postavio nekoliko pitanja, a koji su se između ostalog ticala i njegovog učešća u ratu i drugog, ali je ministar odbio da na njih odgovara. Na kraju je vidno izrevoltiran istakao da je to bio pokušaj da se dozvoli Radovanoviću da ga diskredituje.

Tokom ranijeg ispitivanja na odboru, ministar je objasnio da je obavještavan o toku istrage u „slučaju David“, a naročito tamo gdje se pojavljuju teža krivična djela ili ako postoji sumnja u krivično djelo ili „ako je nešto izazvalo uznemirenost javnosti“.

Govorio je i o tome da se poslije podnošenja izvještaja Okružnom javnom užilaštvu Banjaluka, čuo sa glavnim tužiocem Želimirom Lepirom i rekao mu da je podnesen izvještaj i da su upoznali javnost gdje se došlo sa istragom.

"Htjeli smo da budemo transparentni jer je javnost bila veoma zainteresovana. Rekao sam mu da bi bilo dobro da tužilaštvo izađe u javnost i sa svoje tačke gledišta saopšti ono što može", kazao je Lukač.

Odgovarajući na pitanja članova Anketnog odbora, Lukač je kazao da nije znao da na mjestu pronalaska leša nije pregledana Davidova odjeća i džepovi, kao i da mu „nije poznato“ da li je leš sve vrijeme bio pod policijskim nadzorom, te da se „ne može baviti pretpostavkama“ o tome da li je predmete koji su ukradeni iz kuće porodice Rađen u naselju Lauš bilo moguće podmetnuti u njegove džepove.

Lukač je govorio i o spornoj press konferenciji od 26. marta, te istakao da je odluka da se održi donijelo zajedno rukovodstvo MUP-a RS, uključujući i njega.

"Nismo imali potrebe da bilo šta u tom trenutku krijemo'', rekao je Lukač.

Ponovio je kako je propust što na mjestu provalne krađe u kući Rađen nije sporne večeri urađen uviđaj, te da je zbog toga došlo do smjena u PS Lauš, te podvukao da se u trenutku prijave taj događaj „nije mogao dovesti u vezu sa Davidom“.

Takođe, podvukao je da nikad nije rekao da je pokojni David izvršio spornu krađu.

"Rekao dam da postoji snimak navodnog njegovog dolaska. Prvu informaciju da se radi o njemu je donijela njegova majka. Ona je rekla policiji da je to njen sin i da misli da se krije u vikendici njenog oca, a sve jer je mislila da bježi od policije zbog provale", kazao je Lukač.

Lukač je govorio i o saradnji policije i tužilaštva, i rekao da može biti bolja, te da je pogrešno što tužioci češće ne izlaze na lice mjesta, posebno na uviđaje noću.

Još jednom je ocijenio da je prebacivanje istrage sa Uprave za organizovani i teški kriminal na Upravu kriminalističke policije, bio presedan, te da je to urađeno na zahtjev oca Davora Dragičevića.

Upitan da li danas MUP RS ima ikakvih novih saznanja u vezi sa kvalifikacijom Davidove smrti, Lukač je podvukao da „MUP ni na koji način nije kvalifikovao djelo“, odnosno da nije precizirano da li se radi o „ubistvu, zadesu ili bilo kojoj drugoj smrti“.

"Da li je tužilaštvo, to ćete imati priliku njih da pitate. Do trenutka kada je MUP predao izvještaj tužilaštvu nisu utvrđeni elementi krivičnog djela", istakao je Lukač.

Članovi Anketnog odbora pitali su Lukača da li je, ukoliko ipak budu dokazani elementi krivičnog djela, spreman da podnese ostavku, kazao da se ne osjeća odgovornim za sve do sada rađeno.

"Moja ostavka je uvijek na raspolaganju, ne mislim 100 godina biti ministar", kazao je Lukač.

Član odbora Drago Kalabić ga je upitao i da li su, s obzirom na teške optužbe koje su do sada iznesene protiv njega, neki nadležni organ pokrenuo protiv njega postupak , Lukač je odgovorio da nije, kao ni da nije obaviješten da je bilo šta do sada rađeno nezakonito, niti da je zatražen bilo kakav postupak ili odgovornost bilo kojeg pripadnika MUP-a.

Članica grupe „Pravda za Davida“ Ljiljana Tešanović je upoznala ministra sa osnivanjem ove grupe i objasnila da je osnovana 26. marta, a da ju je pokrenulo 12 Davidovih drugara i da namjera nije „linč niti rušenje institucija“.

"Djeca su apolitična", istakla je.

Lukač je kazao da ova grupa ne narušava bezbjednost u Banjaluci ili RS.

"Iskreno se nadam da ćete doći do istine. Spreman sam ispred MUP-a da uradimo sve da se dođe do istine", rekao je Lukač.

On je još jednom kritikovao blogove Radovanovića, ali i Slobodana Vaskovića, ocijenivši da su „nažalost instrumentalizovali Davora Dragičevića“, te da im je namjera da pridobiju „pažnju javnosti“.

"Na taj način nećemo doći do istine. Jedini put da se dođe do istine je putem institucija", dodao je Lukač.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader