• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Anketni odbor ne može raditi posao Tužilaštva"

Autor mondo.ba

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske nema ovlašćenje da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje Tužilaštva, kaže glavni tužilac u Banjaluci, Želimir Lepir.

 "Anketni odbor ne može raditi posao Tužilaštva" Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske nema ovlašćenje da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje Tužilaštva, rekao je za "Nezavisne" Želimir Lepir, glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Upitan da prokomentariše tvrdnje Anketnog odbor, a koji je, između ostalog, zaključio da "postoje osnovi sumnje da je Banjalučanin David Dragičević (21) ubijen", Lepir je rekao da Okružno javno tužilaštvo Banjaluka ne može komentarisati zaključke Anketnog odbora, jer ih još nije razmatrala niti usvojila Narodna skupština Republike Srpske. 

Dodao je da tužilaštvo postupa i preduzima radnje i mjere sa ciljem utvrđivanja pravno relevantnih činjenica bitnih za razjašnjenje uzroka smrti Dragičevića.

"Anketni odbor Narodne skupštine RS nema ovlašćenje da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje Tužilaštva, radnje dokazivanja, a koje su provele ovlaštene službene osobe pod nadzorom tužioca, te da određuje pravnu kvalifikaciju, shodno zakonu o VSTS BiH, Zakonu o javnim tužilaštvima RS i Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske", rekao je Lepir za Nezavisne.

Dodao je da je u svom izlaganju pred narodnim poslanicima u NS RS naglasio da će se ovo Tužilaštvo izjasniti u konkretnom predmetu, tek kada dobije nalaz medicinskog vještačenja od strane tima vještaka iz Zagreba i o tome kao i o dosadašnjim preduzetim mjerama i radnjama blagovremeno obavijestiti javnost.

"U dosadašnjem radu u konkretnom predmetu, nije bilo propusta od strane postupajućih tužilaca, a o tome da li je bilo propusta u radu, može isključivo da utvrđuje Ured disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH", zaključio je Lepir.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

petar

Dobro. Ko može raditi posao tužilaštva, u slučajevima kad tužilaštvo ne radi svoj posao? Ima u svim institucijama i poštenih, i sposobnih i stručnih ljudi. Samo ne mogu da rade svoj posao od stranački, porodično i kumovski podobnih.

nemanja

Konačno jedna pametna.

MONDO REPORTAŽE