• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dolgov: Silajdžićeve ocjene jednostrane

"Nesrećno" je što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić iznio jednostrane i nekonstruktivne ocjene pred Savjetom bezbjednosti UN.

 Dolgov: Silajdžićeve ocjene jednostrane Izvor: MONDO

Ovo je izjavio zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Konstantin Dolgov.

"Izvještaj visokog predstavnika u BiH nije objektivan niti uravnotežen, pošto ima antisrpske konotacije. Republiku Srpsku (RS) smatra odgovornom za tešku predizbornu atmosferu, dok `zataškava` destruktivnu ulogu Federacije BiH, koja je blokirala razmatranje kompromisnih ustavnih amandmana koji su izrađeni da bi uklonile zabrinutosti izražene u odluci Evropskog suda za ljudska prava", rekao je Dolgov sinoć pred Savjetom bezbjednosti.

On je naveo da kritike koje je visoki predstavnik Valentin Incko uputio RS zbog nedavno usvojenog zakona o referendumu izbjegavaju činjenicu da je zakon ograničen na entitetsku nadležnost.

"Što se tiče odbrane ustavnih promjena, koje su iznesene u izvještaju, velike reforme treba sprovesti samo na osnovu saglasnosti svih strana u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Uloga međunarodne zajednice je da pruži pomoć u postizanju kompromisa a ne da nudi `brza rješenja", istakao je Dolgov.

Silajdžić je, odgovarajući na komentare komentare ruskog ambasadora rekao da, uprkos tome što je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, Rusija i dalje nastavlja da podržava samo jednu etničku grupaciju u BiH.

Dolgov je potom rekao da ne želi da ulazi u diskusiju na osnovu neslaganja sa procjenom situacije u BiH i faktorima koji ometaju napredak. On se saglasio sa Silajdžićem da Dejtonski sporazum moraju strogo i u potpunosti sprovoditi sve strane te da je njegova zemlja dosljedna u namjeri da se to dogodi u kontaktu sa svim stranama.

Incko je rekao, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN, da je vođstvo Republike Srpske bilo prvo u podrivanju državnih institucija, "prijeteći da će održati entitetski referendum čiji bi cilj bio poricanje autoriteta visokog predstavnika i odluka donesenih u skladu sa Dejtonom".

Silajdžić je ocijenio da je entitetsko glasanje u parlamentu BiH "glavna kočnica u evropskim integracijama BiH".

Predstavnik SAD u UN Bruk Anderson istakla je u obraćanju Savjetu bezbjednosti da je skoro 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma BiH načinila veliki napredak u prevazilaženju prošlosti.

Andersonova je navela da SAD pozdravljaju odluku da se uništi višak naoružanja i municije te da se po tome vidi da narod u BiH želi da živi u stabilnoj i funkcionalnoj državi sposobnoj za evroatlantske integracije.

Ona je navela da je postignut napredak u reformama odbrane i drugim oblastima, ali da je progres ograničen kad je riječ o ustavnim reformama, dok je političkim liderima u BiH poručila da "pređu preko etničkih podjela".

Andersonova je dodala da će njena zemlja i dalje biti uključena sa svim zajednicama u naporima za integraciju u EU, ali da primarna odgovornost za sprovođenje neophodnih reformi isključivo leži na liderima BiH.

Predstavnik Velike Britanije u UN Mark Lajel Grant izrazio je zabrinutost što je BiH i dalje suočena sa političkim neslaganjima upozoravajući da ne bi trebalo da zaostaje za ostalim zemljama u regionu.

On je pozdravio pozitivnu regionalnu saradnju, naglašavajući da je rezolucija koju je parlament Srbije usvojio o Srebrenici dobrodošao korak ka pomirenju.

Grant je istakao da zahtjev za članstvo BiH u EU ne može da bude uzet u razmatranje dok postoji kancelarija visokog predstavnika, dodajući da je evropski blok jasno istakao da su ustavne reforme potrebne za stvaranje funkcionalne države.

Francuski predstavnik u UN Žerar Aro pozdravio je napredak postignut u oblasti liberalizacije viznog režima i poziv BiH u Akciono članstvo za NATO.

Međutim, on je rekao da su preostali brojni izazovi i da je u nekim oblastima postignut veoma mali napredak uprkos velikoj podršci međunarodne zajednice.

Hrvatski predstavnik u UN Ranko Vilović rekao je da njegova zemlja snažno podržava jasnu i nedvosmislenu evropsku i evroatlantsku perspektivu BiH, jer je članstvo u EU budućnost svih zemalja jugoistočne Evrope.

Vilović je istakao da nakon oktobarskih izbora pregovori o ustavnim reformama treba da budu nastavljeni što je prije moguće jer su oni ključni uslov za uspješnu evroatlantsku integraciju.

Predstavnik Srbije u UN Feodor Starčević rekao je da je njegova zemlja snažan zastupnik trajne stabilizacije u BiH i da poštuje svaki sporazum koji je postignut putem saglasnosti oba entiteta i među tri konstitutivna naroda.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE