• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez hitnog razmatranja Zakona o popisu?

Nakon rasprave u Predstavničkom domu parlamenta BiH sve izvjesnija redovna procedura za popis stanovništva

 Bez hitnog razmatranja Zakona o popisu? Izvor: MONDO

Zahtjevu poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu da se Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine razmatra u redovnoj proceduri, danas su se pridružili i poslanici Stranke za BiH, koji smatraju da nisu ispunjeni formalni uslovi za njegovo hitno razmatranje.

Poslanik Stranke za BiH Ekrem Ajanović ocijenio je da predloženi zakon, koji je uradila komisija Predstavničkog doma, formirana samo za potrebe sačinjavanja ovog zakona, predstavlja truli kompromis na štetu prognanih i izbjeglih.

Govoreći o mogućnosti da se stanovnicima omogući izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti te jeziku Ajanović je rekao da zakon ne treba da sadrži neobavezujuća, već samo obavezujuća pitanja.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić ponovio je stav ove stranke da popis treba da bude proveden isključivo po pravilima Evrostata.

Klub poslanika SDA izrazio je spremnost da podrži razmatranje ovog zakonskog prijedloga po hitnoj proceduri, koja podrazumijeva usvajanje zakona bez amandmana.

Prema riječima Šefika Džaferovića, poslanici SDA neće podržati nijedan eventualni amandman na Prijedlog zakona o popisu, pogotovo ne one kojima bi se mijenjalo predloženo rješenje u vezi sa primjenom rezultata popisa na formiranje vlasti.

"Svi ti pokušaji za posljedicu će imati neusvajanje zakona", upozorio je Džaferović.

Na ovo je reagovao zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković ističući da ovim SDA, koja je u januaru onemogućila usvajanje Prijedloga zakona o popisu Savjeta ministara, želi odgovornost za eventualno neusvajanje novog prijedloga prenijeti na SNSD.

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković konstatovao je da zakon o popisu stanovništva nikoga neće vratiti na predratno mjesto življenja niti povećati bruto društveni proizvod.

Novaković se založio za popis svih izbjeglih i rasljenjenih, te dijaspore kako bi se izbili argumenti onima koji manipulišu brojem žrtava u proteklom ratu u BiH.

Prijedlogom zakona predviđeno je da se do potpune implementacije Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH primjenjuju podaci o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu iz 1991. godine.

SNSD je u komisiji za pripremu Prijedloga zakona o popisu tražio brisanje dijela kojim se propisuje da se popis iz 1991. godine primjenjuje do potpune implementacije Aneksa sedam ili da se rezultati popisa iz 2011. godine primjenjuju na svim nivoima u BiH od 2014. godine, ali ovi prijedlozi nisu dobili podršku.

Zbog toga je iz ove stranke najavljeno da će, ukoliko Prijedlog zakona bude razmatran u redovnoj proceduri, svoje zahtjeve obnoviti u amandmanskoj fazi.

Uz sva obavezna popisna pitanja, Prijedlog zakona o popisu stanovništva omogućava stanovnicima BiH dobrovoljno izjašnjavanje o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, te o jeziku.

Popisni podaci biće prikupljani u Istočnom Sarajevu, a pitanje popisa dijaspore riješeno je tako što će popis ove kategorije stanovništva biti proveden odvojeno od popisa rezidentnog stanovništva.

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH za dva i po časa rada završili razmatranje svih 20 tačaka dnevnog reda.

Izuzimajući raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o sukobu interesa i Prijedlogu zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. godini, o ostalim tačkama dnevnog reda skoro da nije izgovorena nijedna riječ.

Diskusije nije bilo ni o Prijedlogu zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u BiH, kao ni o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Bez izgovorene riječi poslanici su "razmotrili" izvještaje o zašititi ličnih podataka u BiH, te o radu Agencije za istrage i zaštitu BiH za 2009. godinu.

Prijedlog revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma bio je propraćen samo pozivom zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriza Belkića da se ne propusti prilika da se u ovom mandatu usvoji tako važan dokument za BiH.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE