• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastoj zbog Instituta za nestale BiH

Zastoj u procesu traženja nestalih u BiH nastaje 1. 1. 2008, kada počinje sa radom Institut za nestala lica BiH, navodi se u Izvještaju skupštine RS.

 Zastoj zbog Instituta za nestale BiH Izvor: MONDO

Institut je tokom te godine ekshumirao 2 000 tijela, od kojih samo 18 Srba, navodi se u Izvještaju o traženju nestalih lica, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Institut za nestala lica BiH tokom 2008. identifikovao posmrtne ostatke 1 000 Bošnjaka i samo 31 Srbina, dok su u 2009. godini, od 1 200 identifikovanih, samo 22 tijela bila srpske nacionalnosti.

Problemi u procesu traženja nestalih ogledaju se u nepostojanju saradnje između Operativnog tima za traženje nestalih lica RS i Instituta za nestala lica BiH, sporosti u radu Suda i Tužilaštva BiH, statusu neidentifikovanih tijela, neprisustvovanju ekshumacijama i identifikacijama tijela", ističe se u Izvještaju.

Operativni tim RS od juna 2008. do kraja 2009. godine Tužilaštvu BiH dostavio lokacije za 162 NN tijela, a Institutu za nestala lica BiH na znanje, od čega je u 2008. godini ekshumirano samo 16 Srba, dodaje se u ovom dokumentu.
Tim MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina, od 2005. godine podnio je nadležnim tužilaštvima 364 izvještaja protiv 2 392 lica zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin nad 12 341 identifikovanom žrtvom, navodi se u ovom Izvještaju.

Trenutno se na popisu iz RS nalazi 1 776 nestalih lica, dok se u spomen-kosturnicama u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju nalaze 636 NN tijela.
Na kraju 1995. godine na spiskovima nestalih lica u BiH bilo 26 000 lica iz sva tri naroda, a od tog broja u RS evidentirano 5 280 nestalih, od kojih 2 735 civila, 2 515 vojnika i 30 djece.

 Od 1995. do 1. januara 2008. godine razriješena je sudbina 3 454 nestalih sa popisa Kancelarije za nestala lica RS , što u prosjeku iznosi 320 slučajeva godišnje, dok je još ostalo 1 826 neriješenih slučajeva. Izvještaj su podržala 62 narodna poslanika, pet poslanika je bilo protiv, a niko nije bio uzdržan.

Tokom skupštinske rasprave o ovom izvještaju, potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović demantovao je navode poslanika Stranke za BiH Adiba Đozića da Vlada RS ima diskriminirajući odnos prema bošnjačkim žrtvama.
"To nije tačno jer sam 2006. godine bio u Donjoj Gradini, Jasenovcu, Potočarima, Aušvicu i Drakuliću kod Banjaluke", istakao je Kasipović.

Kasipović je rekao da je nedavna posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića RS pozitivna za razliku od skupštinske rasprave o ovom veoma teškom pitanju. On je sugerisao da se treba izdići iznad ličnog i kolektivnog i težiti pomirenju naroda na ovim prostorima, a da oni koji su počinili zločine odgovaraju.

Poslanik SDS-a Ognjen Tadić rekao je da za njega nije pozitivan događaj dolazak Josipovića u RS dok se ne izvini za sve zločine počinjene nad Srbima, ističući da hrvatski predsjednik nije donio nikakvu poruku izbjeglim Srbima iz Hrvatske i njihovim porodicama koje su tamo stradale.

Replicirajući Tadiću, Kasipović je rekao da je prilikom posjete Josipovića bilo govora i o izbjeglim Srbima iz Hrvatske.Poslanik SDP-a BiH Mehmed Kopić smatra da je ova informacija nepotpuna i selektivna, te da je treba dopuniti novim podacima koje su u sinoćnjem dijelu skupštinskog zasjedanja iznijeli poslanici iz reda bošnjačkih političkih stranaka.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE