• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez novih uslova za ukidanje viza

Evropska komisija nije promijenila svoja pravila niti postavila nove političke uslove za BiH kad je riječ o viznoj liberalizaciji.

 Bez novih uslova za ukidanje viza Izvor: MONDO

Ovo je izjavio danas u Sarajevu komesar za proširenje EU Štefan File.

On je rekao da Evropska komisija stoji iza svojih jasnih preporuka i što se tiče nje prepreke za viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju nema.

"Sada je to do Evropskog parlamenta. Komisija stoji iza svojih pozitivnih preporuka", rekao je File na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrima inostranih poslova Španije Miguelom Anhelom Moratinosom i BiH Svenom Alkalajem nakon konferencije pod nazivom "EU - zapadni Balkan"

Prema njegovim riječima, ono što se dešavalo u BiH posljednjih sedmica i mjeseci pokazuje da postoji rješenje tamo gdje ima političke volje.

"Potrebno je preduzeti niz koraka prije izbora, pa da se poslije izbora pređe iz dejtonske u evropsku eru", poručio je File i ponovio da su neophodne snažnije reforme.

File je rekao da je današnja konferencija održana u svjetlu novog zamaha pridruženja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Španski ministar inostranih poslova Miguel Anhel Moratinos rekao je da je ne može reći datum kada će građani BiH i Albanije moći da dođu u Madrid bez viza, ali da će se to desiti vrlo brzo.

On je istakao da je postignut uspjeh od zagrebačkog sastanka do danas u proteklih deset godina, mada postoje poteškoće i zastoji.

"Ovo je uspješna priča EU", rekao je Moratinos i istakao da nije potreban specijalni predstavnik EU za Balkan.

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je da ostaje tehnička procedura kada je riječ o viznoj liberalizaciji koja traje dva do tri mjeseca, dodajući da će BiH pokušati da ubrza taj proces.

File, Moratinos i Alkalaj ocijenili su današnji sastanak veoma uspješnim.

Alkalaj je rekao da je ovaj značajan skup jasan dokaz da zemlje zapadnog Balkana treba da postanu dio EU.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Ketrin Ešton nije prisustvovala konferenciji za novinare nakon sastanka EU-Zapadni Balkan u Sarajevu pošto je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ocijenila da nije u mogućnosti da to obezbijedi.

U Sarajevu je održan ministarski sastanak EU-Zapadni Balkan na kome je učestvovalo 29 ministara inostranih poslova zemalja EU i Zapadnog Balkana, četiri zamjenika ministra i sedam generalnih sekretara institucija iz EU.

U predsjedničkoj izjavi, koju je poslije tročasovnog sastanka objavila Španija, kao predsjedavajuća EU i organizator sastanka, poručeno je da zapadni Blakan mora intenzivirati napore da ispuni neophodne kriterijume i dogovorene uslove na putu ka članstvu u EU.

"Zapadni Balkan se suočava sa velikim izazovima u vezi sa vladavinom zakona, reforme administracije i sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ta pitanja su ključna za funkcionalnu demokratiju i ekonomiju i u najavećoj mjeri uslov za priključenje EU", navedeno je u predsjedničkoj izjavi.

Na ministarskoj konferenciji u Sarajevu postignut je konsenzus o evropskoj perspektivi svih zemalja zapadnog Balkana i potrebi za ubrzanjem liberalizacije viznog režima za BiH i Albaniju, izjavio je ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini.


On je nakon Konferencije "EU- zapadni Balkan" rekao da postoji i konsenzus da se pokuša ubrzati proces podnošenja aplikacija za članstvo u EU, te proces ratifikacije svih sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Mislim da postoji konsenzus o mom prijedlogu o održavanju drugih političkih sastanaka nakon Sarajeva, jer se ne smije izgubiti trenutni zamah kada je riječ o evropskoj perspektivi regiona", ocijenio je Fratini.

Fratini očekuje da će prije zime BiH i Albanija dobiti bezvizni režim, navodeći da nema političkih prepreka za to, te da je riječ o tehničkim kriterijumima.

On je dodao da još nije odlučeno o imenovanju specijalnog predstavnika EU za Balkan.

Šef evropske diplomatije Ketrin Ešton izjavila je danas u Sarajevu da nije bilo razgovora o imenovanju specijalnog izaslanika EU za zapadni Balkan.

"Nisam imala nikakve razgovore ni o kakvom specijalnom izaslaniku. Nemojte mi to spočitavati, nije mi to u planu", rekla je Eštonova novinarima.

Ona je naglasila da se zalaže za to da EU ima snažno predstavništvo, ističući da su pojedini mediji to protumačili na različite načine.

"Ono što sam ja rekla, a odatle vjerovatno cijela ova priča dolazi, jeste da je veoma važno da ovdje imamo snažno zastupanje na nivou visokog predstavnika", pojasnila je Eštonova

Mediji su u posljednja dva dana pisali da će nakon samita u Sarajevu EU imenovati specijalnog izaslanika za Balkan, a najčešće se pominjao bivši visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je da se u predsjedničkoj izjavi, koja je danas usvojena u Sarajevu, našla i liberalizacija viznog režima.

Silajdžić je u izjavi novinarima ocijenio da je današnji skup pod nazivom "EU - zapadni Balkan" potvrda da se BiH opet našla u žiži evropske i svjetske javnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH na kraju današnjeg sastanka obratio se učesnicima, ali nije učestvovao u radu skupa.

U zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu održana je ministarska konferencija pod nazivom "EU - zapadni Balkan" koja je bila zatvorena za javnost, a na kojoj učestvovalo 48 delegacija iz EU, zapadnog Balkana, SAD, Ruske Federacije, Turske i međunarodnih organizacija.

Skup je održan na nižem nivou od planiranog, što pojedine strane agencije, smatraju "posljedicom neslaganja u organizaciji".

Delegaciju SAD u Sarajevu predstavljao je zamjenik državnog sekretara Džejms Stajnberg, Rusiju ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, a Tursku ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu.

Sastanak se održao pod jakim policijskim obezbjeđenjem, a glavne saobraćajnice u Sarajevu su danas povremeno bili potpuno blokirane.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE