• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ladicama Tužilaštva 925 prijava za zločin nad Srbima

Zbog ratnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu, tim Ministarstva unutrašnjih poslova RS dostavio je Tužilaštvu BiH 925 prijava.

 U ladicama Tužilaštva 925 prijava za zločin nad Srbima Izvor: MONDO

Nažalost, veliki broj izvještaja i dalje stoji u ladicama Tužilaštva BiH, piše "Glas Srpske".

Kazao je to "Glasu Srpske" šef tima Vlade RS za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih Staša Košarac.

"I poslije 15 godina od rata i 18 godina od određenih ratnih zločina nad srpskim narodom, izvještaji koje smo prikupili stoje u ladicama Tužilaštva BiH. Situacija je postala neobjašnjiva. Sa jedne strane, određene prijave od strane drugih naroda procesuiraju se u Tužilaštvu i Sudu BiH, a oni predmeti koji se odnose na stradanje srpskog naroda "stoje" u Tužilaštvu BiH iako su, na njihov zahtjev, bili dopunjeni određenim argumentima", rekao je Košarac.

Dodao je da je očigledan primjer za "nerad Tužilaštva BiH predmet Dobrovoljačka ulica".

"Postoji i niz drugih predmeta koji ukazuju na to da, nažalost, ni Tužilaštvo u RS ne radi svoj posao onako kako bi trebalo, konkretno kada je riječ o "predmetu Sijekovac" koji se nalazi u dobojskom tužilaštvu", rekao je Košarac.

On smatra da je najočigledniji zastoj u predmetima distribucije predmeta po osnovu dostavljenih prijava definitivno u Tužilaštvu BiH.

"Na primjeru Sarajeva, jasno se vidi da ima 3.299 dosijea o stradanju Srba u Sarajevu, kao i 240 prijava protiv 1.496 lica za koje postoji osnovana sumnja da su počinili ratne zločine nad Srbima, a niti jedan od tih slučajeva nije procesuiran Tužilaštvu BiH niti je proslijeđen Sudu BiH", naglasio je Košarac.

Šef Koordinacionog tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnih zločina Simo Tuševljak kazao je "Glasu Srpske" da je u Tužilaštvu BiH završen dio predmeta. Tu je, prije svega, pravosnažna presuda koja se odnosi na silovanje Srpkinje, a završena su dva predmeta u vezi sa opštinom Konjic.

"U toku je suđenje trojici pripadnika Petog korpusa Armije RBiH za zločin nad srpskim narodom na području zapadne Krajine. Međutim, u brojnim predmetima, između ostalog "Tuzlanskoj koloni" i "Dobrovoljačkoj ulici", predmeti su otvoreni, ali nije došlo do podizanja optužnice", rekao je Tuševljak.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se predmeti u ovoj instituciji "ne arhiviraju prema nacionalnosti" i da se načelno ne vodi evidencija prema ovim principima. Dodao je da oni podnose rezultate za rad od 2005. do 2010. godine.
Prekid postupka

Tuševljak je rekao da se pred Kantonalnim sudom u Tuzli, zbog zločina nad srpskim narodom koji je u vezi sa "Tuzlanskom kolonom", vodi jedan predmet i dodao da je jedno lice osuđeno za zločin u Visokom. On nije mogao da precizira koliko je osumnjičenih za ratni zločin do sada otišlo u drugu zemlju ili preminulo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE