• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratne zastave Armije BiH ponovo u Potočarima

Na pet jarbola koji se nalaze tik uz ogradu Memorijalnog centra nastradalim Bošnjacima u Potočarima jutros su se pojavile ratne zastave bivše Armije BiH.

 Ratne zastave Armije BiH ponovo u Potočarima Izvor: MONDO

Ovo je izazvalo nezadovoljstvo i revolt srpskog stanovništva Srebrenice i Bratunca, posebno porodica ubijenih Srba.

Vlasti u Srebrenici ne znaju ko je i sa čijim odobrenjem postavio bijele zastave sa ljiljanima, pa ni pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koji su plaćeni da danonoćno obezbjeđuju ovaj objekat, a zastave su postavljene pored njih?!

Srebrenički Bošnjaci, kao i bošnjački članovi vlasti BiH i opštine Srebrenica godinama ističu da se u Memorijalnom centru sahranjuju civilne žrtve srebreničke tragedije, ali prolaznici koji su uočili zastave prolazeći regionalnim putem kroz Potočare pitaju se otkuda onda ratne zastave pored civilnog groblja?

Poznato je da je jarbole i ratne zastave prije nekoliko godina postavio predratni predsjednik Izvršnog odbora opštine Srebrenica i autor knjige "Planirani haos" Ibran Mustafić.

Te zastave niko nije skinuo, uprkos protestima srpskih udruženja porodica nastradalih, i one su dugo stajale dok se pod uticajem klimatskih promjena nisu pocijepale.

Mustafić je na nedavnoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 15. godišnjice srebreničke tragedije najavio da će ponovo podići ratne zastave BiH sa ljiljanima na jarbole u Potočarima i tražio da se ukop identifikovanih Bošnjaka 11. jula ove godine u Memorijalnom centru obavi uz vojne počasti.

On je uslovio da će izuzeti kosti svoga brata i da neće dozvoliti da ga ukopaju bez vojnih počasti.

Tada mu je rečeno da se u Potočarima sahranjuju civilne žrtve. On je zatim pitao: "A zašto porodice tih žrtava uživaju boračke invalidnine"? Na to pitanje nije dobio odgovor.

Mustafić je rekao da je njegov brat "uzeo pušku" još 1991. godine, dok je Rasim Delić, koji je nedavno sahranjen uz vojne počasti, napustio bivšu JNA tek u aprilu 1992. godine.

Iako zvanično niko nije potvrdio, očito je da je Mustafić sa svojim istomišljenicima, kako je i najavljivao, podigao nove ratne zastave na jarbole u Potočarima.

Pitanje je da li će te zastave, koje ovdašnji Srbi doživljavaju kao provokaciju, ostati na jarbolima do njihovog raspadanja kao i prethodne ili će ih neko ukloniti i postaviti pitanje odgovornosti za isticanje nezakonitih obilježja.    

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE