• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reforma Ustava poslije izbora

Nakon predstojećih opštih izbora i formiranja vlasti, potrebno je što prije krenuti u ustavne promjene koje bi BiH učinile efikasnom i racionalnom državom.

 Reforma Ustava poslije izbora Izvor: MONDO

Na taj način bi pojednostavili intenzivnije uključivanje u međunarodne asocijacije - konstatovali su zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac i generalni direktor za trgovinu u Ministarstvu inostranih poslova Švedske Anders Ahnild.

U saopštenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navodi se da je na sastanku rečeno da BiH, iako je opredjeljena za evroatlantske integracije, ima dosta objektivnih teškoća koje koče ili usporavaju dinamičnije reforme.

Primorac i Ahnild su konstatovali da BiH i Švedska imaju dovoljno obostranog interesa za proširenje trgovinske saradnje.

U saopštenju se navodi da je tokom sastanka naglašeno da je Švedska, s obzirom na svoje mogućnosti, vrlo malo ulagala u BiH.

Kako bi se poboljšali bilateralni odnosi, na sastanku u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH predloženo je i zajedničko održavanje poslovnih foruma između privrednika dvije zemlje.

Takođe je ostavljena i otvorena mogućnost da u narednom periodu Švedska bude zemlja partner na međunarodnom sajmu u Mostaru.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da za promjenu Ustava BiH mora postojati kompromis domaćih faktora, a da svaki pokušaj nametanja sa strane ne doprinosi kompromisu.

Dodik je rekao da je Srbija, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, pomogla RS u procesu ustavnih promjena svojom jakom i jasnom pozicijom koja se odnosi na poštivanje teritorijalnog integriteta BiH, ali i poštivanja dejtonskog ugovora koji podrazumijeva jasne kompetencije RS.

"Treća veoma važna stvar jeste da nema nametanja nikakvih rješenja u BiH i da sve što će se mijenjati mora biti stvar kompromisa i dogovora", rekao je Dodik i istakao da je Srbija danas na pozicijama garanta Dejtonskog sporazuma sa koje je ranije, zbog nekih njenih unutrašnjih problema, "bila skrajnuta".

Prema njegovim riječima, legitimno je da Federacija BiH traži ustavne promjene, kao što je legitimno i da RS traži da te promjene ne budu masivne, već u okviru odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci".

"Evropska perspektiva je i naša perspektiva i mi smo svjesni problema i u regionu i u EU, ali očekujemo jasniji stav o pitanju vizne liberalizacije, gdje nam mnogo znači podrška Srbije", istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Savjeta za saradnju RS i Srbije.

On je rekao da će RS nastaviti da do kraja prati Srbiju kada je u pitanju stav o Kosovu.

"Zvaničan stav Srbije može se smatrati zvaničnim stavom RS. Spekulativne su najave nekih sa Kosova da će BiH priznati Kosovo. To se neće desiti i mi nećemo mijenjati svoj stav, a za BiH je najbolje da poštuje teritorijalni integritet Srbije", poručio je Dodik.

On je ponovio da je sve drugo pokušaj unilateralnog predstavljanja stavova BiH za koje ne postoji saglasnost svih u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE