• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štajnberg: Tadić nije za podjelu BiH!

Zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg rekao je da predsjednik Srbije Boris Tadić ne podržava podjelu BiH.

 Štajnberg: Tadić nije za podjelu BiH! Izvor: MONDO

On je rekao da Tadić ne vidi budućnost Republike Srpske (RS) u asocijaciji sa Srbijom, što je veoma snažan signal svim liderima da moraju da rade u okviru države BiH.

"Mislim da on uživa povjerenje srpskog vođstva u BiH, što smatram važnim", rekao je Štajnberg za ''Glas Amerike''.

Štajnberg je naveo da Tadić vodi i pozitivnu politiku prema BiH i da je jasno predočio da Srbija podržava Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH.

On je istakao da SAD podržavaju Tadića na putu evropskih integracija, kao i u preduzimanju koraka za ispunjenje obaveza prema Haškom tribunalu, navodeći da je srpski predsjednik pokazao ozbiljnu zainteresovanost za izgradnju evropske budućnosti Srbije.

"U interesu je svih, ne samo srpskog naroda, da Srbija bude duboko usidrena u evropskoj areni i, ukoliko se opredijeli i za to, i u evroatlantskom okruženju. Smatram da smo unaprijedili i ojačali odnose", rekao je Štajnberg.

Štajnberg je poručio da će Brisel i Vašington ostati prisutni kako region ni u jednom trenutku "ne bi smatrao da je prepušten sam sebi".

On je ocijenio kao pozitivnu nedavno održanu regionalnu konferenciju u Sarajevu, navodeći da je ona "odraz uspješnih promjena u post-konfliktnoom području jugoistočne Evrope" i da ohrabruju konkretni koraci kao što je pristanak Srba i kosovskih Albanaca da sjednu za isti sto ili usvajanje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u".

 "Mislim da bi bilo rizično da BiH zaostane, zato što političko vođstvo nije spremno da donese teške odluke koje bi omogućile približavanje zemlje EU i NATO-u", dodao je Štajnberg.

 Navodeći da je spor Beograda i Prištine oko statusa Kosova jedno od ključnih pitanja regiona, Štajnberg je ponovio američki stav da je Kosovo suvereno i nezavisno i da se SAD protive njegovoj podjeli.

On je rekao da podjela Kosova uopšte ne dolazi u obzir i da čak i one članice EU koje imaju drugačiji pristup pitanju statusa priznaju da bi podjela Kosova bila krajnje opasna ideja.

 "U međuvremenu, važno je da Srbija i Kosovo uspostave saradnju u praktičnim pitanjima", rekao je Štajnberg. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE