• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pune penzije iz mješovitog staža BiH i Srbije

Dogovorom PIO fondova Srbije i BiH izmijenjena je odredba zbog koje su penzioneri sa dijelom staža u BiH dobijali za trećinu manje penzije.

 Pune penzije iz mješovitog staža BiH i Srbije Izvor: MONDO

Srpski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ministar za civilne poslove BiH Sredoje Nović potpisali su  u Beogradu dokument o izmjenama Sporazuma o socijalnom osiguranju koje podrazumijevaju da penzije koje su ostvarene na osnovu mješovitog staža u BiH i Srbiji neće više biti umanjene.

"Potpisivanjem ovog dokumenta ispravljena je tehnička greška koja je ranijim ugovorom bila predviđena. Od danas penzije koje su ostvarene na osnovu mješovitog staža u BiH i Srbiji... neće više biti umanjene. To je veliko dostignuće jer je veliki broj penzionera i na jednoj i na drugoj strani bio značajno oštećen", ocijenio je potpredsjednik sprske vlade Jovan Krkobabić.

Ljajić je pojasnio da je odredba koja je sada izmenjena podrazumijevala da je namirivanja dugova između fondova PIO Srbije i BiH išlo na štetu penzionera koji su dio staža ostvarili u BiH, zbog čega je oko 15.000 penzionera primalo penzije umanjene za trećinu.

"Od 1. jula kada ovaj (izmenjeni) sporazum stupa na snagu penzioneri koji su dio staža ostvarili u BiH a dio u Srbiji primaće pun iznos penzije, bez umanjivanja za jednu trećinu, i ukupno se ova odredba odnosi na oko 15.000 penzionera koji su dio staža ostvarili u BiH", naveo je Ljajić.

On je dodao da će se dugovi koji postoje između dva fonda namiravati u skladu sa dogovorom između dva fonda, odnosno da posle stupanja na snagu novog sporazuma ono "neće ići preko leđa ovih 15.000 penzionera".

Ministar za civilne poslove BiH Sredoje Nović ocijenio je da ovaj slučaj potvrđuje koliko je "administracija spora, jer se šest godina čekalo na otklanjanje primjećene nepravde".

Prvobitni Sporazum o socijalnom osiguranju između tadašnje Srbije i Crne Gore i BiH stupio je na snagu 1. januara 2004, i njime su se dve države obavezale da isplaćuju svoje penzionere.

Kada se radi o sličnom sporazumu sa Slovenijom na čiju primjenu se još čeka a koji obuhvata oko 10.000 penzionera koji su dio staža ostvarili u Sloveniji, Krkobabić je rekao da je došlo do "tehničkog odlaganja", odnosno da još  nisu razmijenjeni ratifikacioni instrumenti.

On je dodao da ni sporazum sa Hrvatskom još nije stupio na snagu, jer nisu riješeni problemi nepriznavanje staža i neisplaćenih penzija u periodu između 1991. i 1996.
(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE