• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije na presudu u Hagu

Haški tribunal današnjom presudom odustao od tvrdnje o 7.000 do 8.000 muslimanskih žrtava u Srebrenici, smatra Janko Velimirović.

 Reakcije na presudu u Hagu Izvor: MONDO

Haški tribunal u današnjoj presudi oficirima Vojske Republike Srpske naveo je da je jula 1995. godine, poslije pada srebreničke enklave, ubijeno najmanje 5.336 ljudi, što upućuje na zaključak da je odustao od tvrdnje o 7.000 do 8.000 muslimanskih žrtava, smatra Janko Velimirović, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina.

Velimirović je uvjeren da će u žalbenom postupku danas izrečene kazne biti smanjene na osnovu novih dokaza odbrane, te potvrdio da će nadležne institucije RS u narednom periodu raditi na utvrđivanju tačnog broja žrtava na području Srebrenice jula 1995. godine.

"Od velikog je značaja žalbeni postupak koji slijedi i očekujemo da će u narednom periodu timovi odbrane dostaviti na uvid Haškom tribunalu nove dokaze i činjenice koji će dovesti do smanjenja izrečenih kazni oficirima VRS", rekao je Velimirović.

On smatra da je presuda očekivana s obzirom na politiku Haškog tribunala, kao i na ranije izrečenu presudu Radislavu Krstiću.

"U skladu sa ranijom presudom Haškog tribunala generalu Krstiću za genocid očekivano je da slična presuda bude izrečena visoko rangiranim oficirima VRS", kaže Velimirović i dodaje da je u principu riječ je o individualnim presudama.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović izjavio je da je presuda koju je Haški tribunal izrekao oficirima Vojske Republike Srpske bila očekivana i da je samo potvrdila raniju kaznenu politiku tog suda prema Srbima.

Prema njegovim riječima, Haški tribunal je politički sud koji donosi ovakve presude na štetu srpskog naroda po diktatu svjetskih moćnika radi ostvarenja nekih ustavno-pravnih ciljeva u korist Bošnjaka.

"Genocid podrazumijeva potpuno uništavanje određenog naroda na jednom lokalitetu, a u Srebrenici je stradalo više od 98 odsto vojno sposobnih pripadnika Armije BiH kojom je komandovao ratni zločinac Naser Orić", rekao je Mitrović.

Komentarišući činjenicu da je Pretresno vijeće Haškog tribunala utvrdilo u presudi u predmetu "Popović i drugi" da je u julu 1995. godine počinjen genocid u Srebrenici i da je poslije pada srebreničke enklave ubijeno najmanje 5.336 ljudi, Mitrović je rekao da to pokazuje da Haški tribunal u odnosu na Međunarodni sud pravde u Hagu raspolaže sasvim drugačijim podacima o stradalim Bošnjacima u Srebrenici.

"To je nama u RS dobro poznato i mi dovodimo u pitanje i taj broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici, jer je istina sasvim drugačija", rekao je Mitrović.

Predsjednica udruženja Srebreničke majke Hatidža Mehmedović rekla je danas u Sarajevu da su žrtve srebreničkog genocida "ponižene i ogorčene" današnjom presudom Haškog tribunala sedmorici oficira Vojske RS za zločine u tom gradu.

Ona je agenciji Beta rekla da je "sramna" presuda od pet, 13, 17 i 19 godina zatvora za Milana Gveru, Vinka Pandurevića, Radivoja Miletića i Ljubomira Borovčanina koje su danas izrečene u Haškom tribunalu.

Mehmedovićeva je ocijenila da je u ovom slučaju u pitanju "politička igra Srbije i Haškog tribunala pred izvještaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca UN" i dodala da je za srebreničke žrtve bolna činjenica da "još uvijek najtraženiji optuženi za ratne zločine Ratko Mladić nije uhapšen".

Predsjednica srebreničkog udruženja je istakla da ni "doživotna kazna zatvora nije satisfakcija za preživele žrtve".

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju", Nada Kolundžija, izjavila je da Demokratska stranka nikada nije dovodila u pitanje odluke Haškog tribunala.

Kolundžija je rekla da je DS pokrenula inicijativu i podržala donošenje deklaracije kojom se osuđuje zločin u Srebrenici.

Srpska radikalna stranka ocijenila je da je presuda Haškog tribunala, "prvi gorki plod" usvajanja Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici u parlamentu Srbije i prezumanja odgovornosti za nešto što se nije desilo.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović izjavio je da je presuda Haškog tribunala sedmorici oficira Vojske Republike Srpske za genocid još jedno podsjećanje na istorijsku činjenicu da se 1995. u Srebrenici dogodio najveći zločin u Evropi poslije Drugog svetskog rata.

Prema njegovim riječima, u Srbiji još postoje snage i političke stranke koje bježe od te istorijske činjenice.

Predsjednik Boračke organizacije Republičke Srpske Pantelija Ćurguz smatra da je krajnje zaprepašćujuća, neprofesionalna i neodgovorna presuda koju je Haški tribunal danas izrekao oficirima VRS za događaje u Srebrenici i okolini u proteklom ratu.

"S jedne strane imamo zahtjev dijela sudskog vijeća da se u predmetu vezano za Srebrenicu iz optužnice ukloni Srebrenica jer nema dovoljno materijalnih dokaza, a s druge strane vijeće u drugom predmetu izriče ovakvu presudu", rekao je Ćurguz Srni, komentarišući danas izrečene presude u Tribunalu.

"Evidentno je da postoji sve više dokaza koji potvrđuju da je priča oko Srebrenice politički iskonstruisana radi obezbjeđenja jedne ružne etikete za srpski narod u BiH", istakao je Ćurguz.

Haški tribunal danas je oficire VRS Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu proglasio krivim za genocid nad muslimanima u Srebrenici u ljeto 1995. godine i osudio ih na kaznu doživotnog zatvora.

Drago Nikolić osuđen je na 35 godina zatvora, Radivoj Miletić na 19, Ljubomir Borovčanin na 17, Vinko Pandurević na 13, a Milan Gvero na pet godina zatvora. Optužbi za genocid i za udruživanje radi genocida oslobođeni su Pandurević i Borovčanin.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE