• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trinaest godina zatvora za zločine u "Butmiru"

Sud BiH je Radoja Lalovića na pet, a Soniboja Škiljević na osam godina zatvora za ratne zločine protiv čovječnosti u KPD "Butmir" na Kuli.

 Trinaest godina zatvora za zločine u "Butmiru" Izvor: MONDO

Sud je nakon provedenog postupka utvrdio da je Lalović kao upravnik KPD "Butmir" od juna do decembra 1992. godine svjesno i voljno sa stražarskim osobljem i tadašnjim vojnim i političkim strukturama Srpske Republike BiH pomagao u teškom oduzimanju fizičke slobode nesrpskog civilnog stanovništva.

Sud je utvrdio da su uz Lalovićevo znanje i pristanak na stotine zatvorenika bili smješteni u nečovječnim uslovima usljed čega su neki teško oboljeli. Sudija Minka Kreho navela je da Lalović nije spriječio stražare da zatvorene osobe fizički zlostavljaju, te da nije spriječio prisilno odvođenje na prinudni rad tokom kojeg su neki zatvorenici poginuli.

Soniboj Škiljević proglašen je, takođe, krivim, jer je kao upravnik KPD "Butmir" od decembra 1992. do decembra 1995. godine svjesno i voljno učestvovao u, kako je navedeno, udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem protjerivanja nesrpskog civilnog stanovništva.

 U obrazloženju sudske presude navodi se da je Škiljević takođe svjesno i voljno učestvovao u teškom oduzimanju slobode bošnjačkih civila i i njihovom nezakonito zatvaranju u nečovječnim uslovima, te da nije spriječio ili pokušao da spriječi stražarsko osoblje da izvode zatvorenike koje su fizički zlostavljali.

Škiljević nije spriječio ni odvođenje zatvorenika na prisilni rad koji se između ostalog odvijao i na prvim borbenim linijama, gdje su mnogi zatvorenici poginuli.

Oba optužena, prema navodima sudije Krehe, bili su iskusni zatvorski radnici i znali su kako treba postupati sa zatvorenicima.
Ona je potvrdila da su brojni svjedoci izjavili da optuženi lično nisu loše postupali premna njima što je sud imao u vidu prilikom donošenja presude, pa je zbog toga kazna izrečena ispod zakonskog minimuma, kao i zbog iskrenog kajanja optuženih i njihovog korektnog odnosa tokom suđenja.

Lalovićev branilac Slaviša Prodanović najavio je žalbu na presudu izrečenu njegovom klijentu.

"Neprijatno sam iznenađen izrečenom presudom jer je Momčilo Mandić koji je bio optužen za iste radnje oslobođen. Tada je utvrđeno da Ministarstvo pravde u tom periodu nije imalo ingerencije po pitanju zatvorenih osoba. To je odluka sudskog vijeća koja je obavezujuća", rekao je Prodanović novinarima.

On je potvrdio da je Lalović oslobođen najteže tačke optužnice koja se odnosi na ubistva civila u Kasindolskoj ulici na Ilidži, jer je Sud utvrdio da KPD "Butmir" nije funkcionisao 25. maja 1992. godine kada su ubijeni bošnjački civili iz te ulice.

Prodanović je podsjetio da je ovaj KPD formiran 30. juna 1992. godine i izrazio nezadovoljstvo izrečenom kaznom i najavio žalbu na ostale tačke po kojim je Lalović proglašen krivim.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE