• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bihać i migranti: Svakim danom sve gore

Autor SRNA

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da na području grada boravi od 3.000 do 5.000 migranata, te da je trenutna situacija loša i svakim danom sve gora.

 Bihać i migranti: Svakim danom sve gore Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Svakodnevno autobusima iz Sarajeva dolazi sve veći broj migranata. Oni su i dalje u lošim uslovima, još nisu počeli radovi na Đačkom domu, gdje su smješteni. Broj incidenata se povećava i građani su sve nezadovoljniji", izjavio je Fazlić u kratkoj izjavi Srni.

On kaže da u posljednje vrijeme nije bilo zvaničnih sastanaka o ovoj temi, te da nema kontakt sa predstavnicima institucija BiH.

V. Kladuša: "Jedni odlaze, a drugi dolaze"

Koordinator sa međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjem migranata Husein Delić izjavio je Srni da je u posljednje vrijeme povećan broj migranata na području Velike Kladuše, a da i dalje nema nikakvog poboljšanja uslova za njihov smještaj.

Delić je izjavio da migranti trenutno borave pod improvizovanim šatorima i naglasio da se tačan broj ne može sa sigurnošću odrediti, jer se iz dana u dan mijenja - jedni odlaze, a drugi dolaze.

"Prema podacima koje je dalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, najveći priliv migranata dogodio se u posljednjih mjesec i po dana, u odnosu na raniji period. Više od 2.700 migranata je došlo samo u ovih mjesec i po dana", rekao je Delić.

Prema njegovim riječima, uprkos svim upućenim pozivima, fakturama i zahtjevima institucijama BiH za izmirivanje troškova, niko se nije oglasio niti bilo šta uplatio.

"Sva dalja predviđanja su neizvjesna, više nema nikakvog kontakta sa Ministarstvom bezbjednosti, niti sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije. U opštinu Veliku Kladušu više niko ne dolazi, niti ima bilo kakvih kontakata i poziva kada je riječ o pomoći u vezi sa migrantskom krizom", napomenuo je Delić.

Delić je istakao i da je Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" uputilo zahtjev i tražilo saglasnost od nadzornog odbora "Agrokomerca" za priključak za vodu, te da saglasnost još nije data, a razlozi su što ovo preduzeće nije potpisalo nikakav ugovor o izdavanju prostora u kojem bi migranti trebalo da budu smješteni.

"Postoji odluka Opštinskog vijeća na koji način se vrši priključenje na vodovodni sistem i ne može preduzeće `Vodovod i kanalizacija` samostalno na nekretninama u vlasništvu `Agrokomerca` da priključuje vodu kako hoće. Mora postojati saglasnost nadzornog organa, odnosno uprave `Agrokomerca`", napomenuo je Delić.

Delić je rekao da na području Velike Kladuše ima sporadičnih incidenata između migranata, te da, prema informacijama kojima raspolaže, nije bilo sukoba između migranata i lokalnog stanovništva.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE