• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predati zahtjevi za novo brojanje svih listića

Autor mondo.ba

Partija demokratskog progresa i Srpska demokratska stranka uputile zahtjev za ponovno brojanje svih glasačkih listića za sve nivoe vlasti, u svim izbornim jedinicama u Srpskoj.

"Zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića u svim izbornim jedinicama u Republici Srpskoj i za sve nivoe ovjeren i upućen Centralnoj izbornoj komisiji BiH na odlučivanje. Utvrđivanje stvarnog stanja izbornih rezultata treba biti imperativ svima koji su za fer i poštene izbore!", objavio je predsjednik PDP Branislav Borenović, na društvenim mrežama. 

Srpska demokratska stranka takođe je uputila Centralnoj izbornoj komisiji zahtjev za ponovno brojanje svih glasačkih listića na 2.240 biračkih mjesta u Republici Srpskoj za izborni nivo Predsjednik Republike Srpske.

"Smatramo da je na velikom broju biračkih mjesta došlo do prekrajanja stvarne izborne volje građana, tj. došlo je do izbornog inžinjeringa koji je mogao uticati na ukupne rezultate glasanja za nivo predsjednika Republike Srpske, tačnije na rezultate kandidata Saveza za pobjedu Vukote Govedarice i kandidata SNSD-a Željke Cvijanović. U toku izborne kampanje, kao i na sam dan izbora, zabilježen je ogroman broj nepravilnosti i drastičnih kršenja odredbi Izbornog zakona BiH a koje su značajno uticale na regularnost samog procesa, kao i na utvrđene i objavljene rezultate", saopšteno je iz SDS.

U SDS su pobrojali utvrđene nepravilnosti, koje su, kako navode, značajno uticale na prekrajanje izborne volje građana a koje je Srpska demokratska stranka prijavila Centralnoj izbornoj komisiji.

"Te nepravilnosti se tiču: velikog broja nevažećih listića za nivo predsjednika Republike Srpske, koji je pri tom daleko veći od razlike između dva kandidata koja su dobila najviše glasova na izborima; postojanja velike neusaglašenosti između zapisnika o radu biračkih odbora i rezultata koji su upisani u njima i stvarnih rezultata na važećim glasačkim listićima; brojnih primjera izborne krađe; postojanja neusaglašenosti između broja onih koji su glasali i svojim potpisom to potvrdili na Izvodu iz biračkog spiska i broja iskorištenih glasačkih listića; prijetnji koje su izrečene u kampanji; direktne i indirektne kupovine glasova na biračkim mjestima u Republici Srpskoj", stoji u saopštenju SDS.

U ovoj stranci smatraju da je potrebno pristupiti ručnom pregledu svih nevažećih listića za nivo predsjednika RS kako bi se utvrdilo da li se radi o nevažećim listićima koji su kao takvi nastali voljom birača ili pod pritiskom, a što se može utvrditi detaljnim pregledom listića ili po potrebi provođenjem grafološke analize tamo gdje se pokaže da postoji sumnja da se radilo o izbornom inžinjeringu.

"Takođe, tražimo da Centralna izborna komisija utvrdi da li se u slučaju nevažećih listića radi o listićima koji su distribuirani od strane Centralne komisije BiH ili o listićima koji se eventualno ubačeni u glasačke kutije mimo onih koji su zvanično distribuirani od CIK-a", navode u SDS.

I koalicija ”Pod lupom” je danas poslala zahtjev za novo brojanje nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Oni traže od CIK BiH da naloži novo brojanje svih nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH, te da utvrdi razloge nevaženja glasačkih listića posebno u kategoriji listića koji su nevažeći po drugim kriterijima.

"Uz zahtjev dostavljena je lista biračkih mjesta gdje su bili prisutni posmatrači Koalicije “Pod lupom” a zabilježeni su enormno visoki procenti nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH", kažu u ovoj Koaliciji.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE