Od Nove godine skuplji vozacki ispit.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Od Nove godine skuplji vozački ispit

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Uzimajući u obzir propisano trajanje časova teorije i vožnje te minimalne cijene časova, minimalni troškovi polaganje vozačkog ispita za B kategoriju iznosiće 1.263 KM.

auto škola Izvor: MONDO/ Goran Arbutina

Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače uskoro će se naći na stolu Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, nakon čega se očekuje stupanje na snagu novih cijena polaganja vozačkih ispita.

Kako piše Klix.ba, novi cjenovnik trebao bi se primjenjivati od 2019. godine, a donijeće za nekoliko stotina maraka skuplje polaganje vozačkih ispita.

Prema odluci koja je upućena Savjetu ministara BiH, a koju je Klix.ba dobio na uvid iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, jedinstveni minimalni budžetski elementi vrijednosti nastavnog časa za osposobljavanje kandidata za vozača iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama za vozače svih kategorija i potkategorija iznose sedam KM.

"Jedinstveni minimalni budžetski elementi vrijednosti časa osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila iz upravljanja motornim vozilom za B kategoriju vozila ukupno iznose 30,50 KM", navodi se u odluci.

Minimalna cijena nastavnog časa za A1 i A kategoriju je 36,60 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49,00 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM te za D i DE kategoriju 91,50 KM.

Prema Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o osposobljavanju za vozača motornih vozila, koji je ranije izrađen, utvrđeno je trajanje časova teorije i vožnje prilikom polaganja vozačkog ispita.

Tako je navedeno da osposobljavanje iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama za kategoriju B traje 28 nastavnih časova ili za potkategoriju C1 i kategoriju C 32 nastavna časa.

Kada je riječ o časovima vožnje, osposobljavanje kandidata za A1 i B1 kategoriju traje 20 nastavnih časova, za A kategoriju 25 časova te za B kategoriju 35 časova. Polaganje vožnje za kategoriju C1, ukoliko kandidat ima položen ispit iz B kategorije, traje 12 časova, što je isti slučaj i za potkategoriju D1.

Uzimajući u obzir propisano trajanje časova teorije i vožnje te minimalne cijene časova, minimalni troškovi polaganje vozačkog ispita za B kategoriju iznosiće 1.263 KM.

Nove cijene polaganja vozačkih ispita prema kategoriji vozila uz troškove prve pomoći, ljekarskog uvjerenja i testova:

A kategorija - 1.480 KM

B kategorija - 1.633 KM C kategorija (ukoliko kandidat ima položen ispit iz A ili B kategorije) - 1.660 KM

D kategorija (ukoliko kandidat ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje dvije godine) - 2.650KM

Kada na ove troškove dodamo polaganje prve pomoći koje košta 110 KM, ljekarko uvjerenje od 50 KM, testove koji koštaju 140 KM i izlazak na testiranje od 70 KM, ukupna cijena polaganja vozačkog ispita iz B kategorije u BiH će iznositi otprilike 1.633 KM, zavisno od autoškole.

Za polaganje vozačkog ispita u FBiH kandidati danas moraju izdvojiti blizu 1.150 KM, dok su u Republici Srpskoj cijene dosta niže.

Iz državnog Ministarstva saobraćaja i komunikacija govore nam kako su svi organi za obrazovanje podržali odluku o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače, osim Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

"U svom mišljenju iz resornog ministarstva Republike Srpske navode 'da finansijski segment ne bi trebao biti obuhvaćen ovom odlukom'. Nakon što su sva dostavljena mišljenja analizirana i razmotrena u Ministarstvu, pripremljen je tekst Nacrta odluke koji je bio u postupku javnih konsultacija do 30. septembra ove godine.

Svi učesnici javnih konsultacija pozdravili su i podržavaju donošenje predmetne odluke te čak predlažu veće vrijednosti u odnosu na minimalne budžetske elemente vrijednosti nastavnog časa predložene odlukom. Nacrt odluke je upućen na mišljenje Ministarstvu finansija i trezora BiH i Kancelarija za zakonodavstvo Savjeta ministara BiH.

Naredni korak, nakon pribavljanja mišljenja navedenih institucija je upućivanje teksta Prijedloga odluke Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH radi razmatranja i usvajanja predmetne odluke", pojasnili su iz Ministarstva prometa i komununikacija BiH.

Autoškole će biti dužne da usvoje minimalnu cijenu nastavnog časa u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Povećanje cijena vozačkih ispita tražila je Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštiti najnižu cijenu jednog časa kao osnove za oporezivanje. Godinama je bila zaštićena cijena od 20 KM po času, ali zbog slabe kontrole autoškola koje ne plaćaju porez, cijene su pale i na 10-15 KM po času.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

S7

A minimum koji treba da ispune škole i instruktori?

miro

Svakim danom ,sa svih strana tjerajte ljude odavde.

Laufer

Vi niste normalni definitivno..sta toliko vrijedi?ko da ce magistrirati i dobiti doktorat..

MONDO REPORTAŽE

loader