• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojene izmjene Zakona o graničnoj kontroli

Parlamentarna skupština BiH usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli što je bitno za ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima.

 Usvojene izmjene Zakona o graničnoj kontroli Izvor: MONDO

Usvojenim izmjenama i dopunama reguliše se rad Državne komisije za granicu BiH do imenovanja tijela koje će, zajedno sa nadležnim tijelima susjednih država, obaviti poslove razgraničavanja i utvrđivanja granice.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli predviđeno je da izgled graničnih oznaka bude riješen dogovorom BiH i susjednih država, te da, u skladu sa međunarodnim propisima i standardima, bude uređeno pribavljanje dozvola i detaljnih procedura kretanja u području graničnih prelaza na međunarodnim aerodromima.

Srpski delegat Slobodan Šaraba bio je protiv usvajanja Zakona po hitnom postupku, ocjenjujući da nije trebalo uz izmjene i dopune koje su neophodne za liberalizaciju viznog režima staviti i one kojima se Komisija za granice BiH, koja je osnovana kao privremeno tijelo, pretvara u stalno tijelo.

On smatra da bi produženjem rada Komisije za granice bili nagrađeni njeni članovi iako nisu završili posao zbog kojeg je komisija osnovana.

"BiH ni 13 godina nakon osnivanja ove komisije nema ugovore o granici sa susjedima", podsjetio je Šaraba

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić predlagala je da se izmjene i dopune razmatraju u skraćenoj proceduri da bi se omogućilo razmatranje primjedaba u vezi sa radom Komisije za granice.

Prema mišljenju hrvatskog delegata Ive Mire Jovića, ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima dovoljan je razlog da izmjene i dopune Zakona o graničnoj kontroli budu usvojene po hitnom postupku, odnosno bez faze za amandmansko djelovanje.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić pozvao je delegate da usvoje izmjene i dopune po hitnoj proceduri.

Podsjećajući da je sporazum o granici sa Crnom Gorom u proceduri, Dumančić je za 28. juni najavio sastanak u Beogradu u vezi sa granicom između BiH i Srbije, a za 5. juli sastanak u Zagrebu.

Podršku delegata dobio je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija kojim se limit priloga koje pravno lice u jednoj godini može donirati političkoj partiji povećava sa osam na 15 prosječnih plata u BiH, dok je za fizička lica zadržan limit od osam prosječnih plata.

Dom naroda usvojio je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH. U skladu sa evropskim propisima, rok za obavještavanje dužnika o carinskom dugu ovim se izmjenama i dopunama sa sadašnje tri produžava na 10 godina.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE