• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena revidirana strategija o povratku

Revidirana strategija BiH za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma usvojena je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 Usvojena revidirana strategija o povratku Izvor: MONDO

Protiv usvajanja Revidirane strategije bio je srpski delegat Slobodan Šaraba, koji je predlagao amandmane kojima bi se omogućilo da izbjegla i raseljena lica dobiju naknadu za izgubljenu imovinu koja im ne može biti vraćena.

Ovim bi se, istakao je Šaraba, uz prava na slobodan povratak i prava na povratak imovine, omogućilo provođenje svih prava izbjeglih i raseljenih lica kao što je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Šaraba je ocijenio da bi, u suprotnom, moglo da uslijedi niz tužbi sudovima, od kojih će ljudi tražiti nadoknadu za izgubljenu i uništenu imovinu.

Usvajanjem amandmana, prema njegovim riječima, postigla bi se ravnoteža između lica koja su se odlučila na povratak i onih koji su se odlučili na život u novim mjestima življenja.

Šaraba je delegate pozvao na usvajanje amandmana kojima bi se izjednačila sva tri prava izbjeglih i raseljenih, kako i svih lica koja traže njihovo ostvarenje.

U suprotnom, naglasio je, radilo bi se o diskriminaciji jedne kategorije stanovnika.

Dom naroda nije podržao Šarabine amandmane, kao ni amandman srpskog delegata Drage Ljubičića koji je tražio pojašnjenje u dijelu teksta Strategije koji se tiče prava izbjeglih i raseljenih koji ne žele da se vrate u ranija mjesta življenja.

Bošnjački i hrvatski delegati bili su za usvajanje Strategije bez amandmana, dok je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović obraćanju delegatima ustvrdio da su svi ovi amandmani sadržani u Strategiji.

Prema Halilovićevim riječima, Revidirana strategija dokument je opšteg karaktera koji određuje smjernice i način rješavanja pitanja raseljenih i izbjeglih lica.

"Pitanja koja su definisana u amandmanima o nadoknadi štete treba da budu riješena zakonom u roku od šest mjeseci", rekao je Halilović, dodavši da se Strategijom ništa ne prejudicira, već da ona predstavlja samo uvod u rješavanje ovih pitanja.

Srpski delegat Mladen Ivanić konstatovao je da sama strategija može biti ovakva ili onakva, ali da je suština hoće li biti novca da ona bude provedena, odnosno hoće li biti novca za povratak, kompenzaciju, fondove čije je osnivanje predviđeno.

On je izrazio nadu da će usvajanje Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma omogućiti usvajanje zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. godine.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE