• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Despot" - oklopnjak proizveden u Srpskoj (FOTO)

Autor SRNA

Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci je danas promovisano i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj - "despot", kompanije "Tehnički remont Bratunac" (TRB).

 "Despot" - oklopnjak proizveden u Srpskoj (FOTO) Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić izjavio je Srni da je vozilo danas predstavljeno na svečanom defileu u Banjaluci i da je riječ o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB-u.

Prema njegovim riječima, od ideje do današnje promocije prošla je godina dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.

"Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi `despota`, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike", rekao je Ristić.

On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda - liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i "despota".

Riječ je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namijenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije.

Osnovni koncept vozila zasniva se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona.

"Despot" dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

Svečani defile u Banjaluci (FOTO)

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Baka

Nije bitno gdje je napravljeno bitno je da je naše.

Kolar

Kompleksasi sta je problem? Vozilo? parada, Novi automobili policije, vatrogasaca, helikopteri, policija, zastava, narod, Republika Srpska? Pa žao nam je. Živjeće vječno a vi možete samo pod prozor da nam pljunete

Sanchy

Aaa, pa Srpska ni kašiku ne proizvodi, kamo li vozilo. U Srbiji je napravljen, u SRBIJI....

Сања

@Sanchy Само се пакосни јабљају.Значи успјело је.

Jk

@Sanchy Moš crkniti od muke,dali proizvedeno u RS,SRBIJI ILI RUSIJI.Živi bili.

MONDO REPORTAŽE